Pierogi z marcepanem

Pierogi_Loroch_04 

Delikatne pierogi z marcepanem to przepis przygotowany przez Pawła Lorocha.

Składniki na danie: pierogi z marcepanem

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (typ 550)
  • 150 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli

Na farsz:

  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • 100 g marcepanu podzielonego na tyle części, ile jest śliwek

Do dekoracji:

  • prażone płatki migdałów
  • 75 g stopionego masła do polania

 

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski. Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli. Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto wyrabiać do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na kilkanaście minut żeby „odpoczęło”.

Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok. 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto. Następnie wyciąć niewielkie krążki, nałożyć farsz, czyli śliwkę nadzianą kawałkiem marcepanu. Połączyć krążki ciasta uważając przy tym, żeby farsz nie dostał się między jego brzegi. Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek, przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia. Polać masłem, posypać prażonymi płatkami migdałów.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (192 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  17 grudnia 2015 09:57

    Jakoś sobie tak nie potrafię wyobrazić tego smaku…:)

    Odpowiedz
  2. Aneta  17 grudnia 2015 10:49

    Pierogi z marcepanem? Ojj, jakoś mi się to nie widzi 😉

    Odpowiedz
  3. mama_kazala  17 grudnia 2015 10:51

    a mi się wydaje, że mogłoby byc dobre. lubię takie nowości!

    Odpowiedz
  4. martucha180  17 grudnia 2015 12:20

    Nie dla mnie

    Odpowiedz
  5. sylwiawes  17 grudnia 2015 17:30

    Lubię marcepan , ale w pierogach pierwsze słyszę .
    Chętnie bym spróbowała takie połączenie 🙂

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  17 grudnia 2015 17:32

    Uwielbiam marcepan. Kojarzy mi się ze świętami. Szkoda,że już pierogi zrobiłam i zamroziłam, bo chętnie część z nich nadziałabym marcepanem. Wypróbuję innym razem.

    Odpowiedz
  7. bbo  17 grudnia 2015 20:58

    Chyba nie mam na nie ochoty…

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  17 grudnia 2015 21:40

    Trzeba będzie wypróbować. Chętnie dodaję śliwki kalifornijskie do różnych potraw i eksperymentuję z nimi.Tego przepisu nie znałam, a lubię i marcepan i śliwki. Połączenie to może dać ciekawy smak.

    Odpowiedz
  9. Patriszia  27 grudnia 2015 21:44

    Takich pierogów jeszcze nie jadłam, ale sama nie wiem czy wypróbuję przepis.

    Odpowiedz
  10. Melrose  21 lutego 2016 21:05

    Pierogów z marcepanem jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz
  11. xtina120  21 maja 2016 22:55

    Uwielbiam marcepan więc pierogi takie na pewno przypadłyby mi do gustu. Ale muszą być one kosztowne bo marcepan trochę kosztuje ;).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany