Pierogi z makiem jak świąteczny makowiec – słodki deser, który zaskoczy gości

Pierogi z makiem brzmią jak kulinarna fanaberia? Niekoniecznie – bardziej jak naturalny krok w stronę świątecznego deseru, który łączy to, co w polskich Bożych Narodzeniach najlepsze: pierogi, makowiec i kompot z suszu w jednym daniu. W końcu słodkie pierogi nie są u nas niczym nowym – wystarczy przypomnieć sobie ruskie z cukrem, pierogi z jagodami czy truskawkami. A jeśli spojrzymy szerzej, okaże się, że podobne „deserowe pierogi” pojawiają się także w innych kuchniach Europy Wschodniej – na Ukrainie czy Słowacji znajdziemy varenyky i pirohy z twarogiem, owocami, a nawet słodkim makiem podawane z miodem lub śmietaną.

pierogi_z_makiem

fot. Kresto

Deserowe pierogi z makiem na świąteczny stół

Nasza propozycja to właśnie taki świąteczny twist: delikatne ciasto pierogowe wypełnione pachnącą masą makową ze śliwkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i chrupiącymi orzechami. Na wierzchu – maślano-miodowa polewa z prażonymi bakaliami. Efekt? Deser, który wygląda niepozornie, a smakuje jak bogatsza, bardziej wyrafinowana wersja tradycyjnego makowca. Idealny na wigilijny stół… i do zaskoczenia gości czymś, czego jeszcze nie próbowali.

Przepis na około 30 pierogów

Składniki:

Masa makowa:

  • 200 g mielonego maku BackMit
  • 200 ml mleka
  • 100 g orzechów włoskich KRESTO
  • 50 g orzechów nerkowca KRESTO
  • 50 g suszonych śliwek kalifornijskich KRESTO SELECT
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 80 g miodu
  • 50 g cukru trzcinowego GoldPack
  • 20 g masła

Wykonanie:

  1. Mleko, masło, cukier i miód podgrzej, mieszaj, do ich rozpuszczenia i połączenia.
  2. Dodaj bakalie, mak i zalej gorącym mlekiem do napęcznienia i zgęstnienia masy. Ostudź.

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mielonego maku BackMit
  • Gorąca woda

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszaj z jajkiem i makiem. Powoli dodawaj po kilka łyżek gorącej wody. Wyrób ciasto, aby stało się miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryj, aby nie wyschło.
  2. Rozwałkuj kawałek na cienki placek i wykrój koła. Nałóż farsz makowy i dokładnie zalep pierogi. Gotuj około 2 minuty od wypłynięcia.

Polewa:

  • Orzechy włoskie i orzechy nerkowca
  • 2 Łyżki masła
  • Łyżka miodu

Wykonanie:

  1. Orzechy upraż na patelni, dodaj masło i miód, podgrzej do rozpuszczenia. Jak zgęstnieje, zdejmij z ognia i polej dressingiem ugotowane pierogi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
loading... zapisuję głos...