Pierogi z makiem jak świąteczny makowiec – słodki deser, który zaskoczy gości
Pierogi z makiem brzmią jak kulinarna fanaberia? Niekoniecznie – bardziej jak naturalny krok w stronę świątecznego deseru, który łączy to, co w polskich Bożych Narodzeniach najlepsze: pierogi, makowiec i kompot z suszu w jednym daniu. W końcu słodkie pierogi nie są u nas niczym nowym – wystarczy przypomnieć sobie ruskie z cukrem, pierogi z jagodami czy truskawkami. A jeśli spojrzymy szerzej, okaże się, że podobne „deserowe pierogi” pojawiają się także w innych kuchniach Europy Wschodniej – na Ukrainie czy Słowacji znajdziemy varenyky i pirohy z twarogiem, owocami, a nawet słodkim makiem podawane z miodem lub śmietaną.

fot. Kresto
Deserowe pierogi z makiem na świąteczny stół
Nasza propozycja to właśnie taki świąteczny twist: delikatne ciasto pierogowe wypełnione pachnącą masą makową ze śliwkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i chrupiącymi orzechami. Na wierzchu – maślano-miodowa polewa z prażonymi bakaliami. Efekt? Deser, który wygląda niepozornie, a smakuje jak bogatsza, bardziej wyrafinowana wersja tradycyjnego makowca. Idealny na wigilijny stół… i do zaskoczenia gości czymś, czego jeszcze nie próbowali.
Przepis na około 30 pierogów
Składniki:
Masa makowa:
- 200 g mielonego maku BackMit
- 200 ml mleka
- 100 g orzechów włoskich KRESTO
- 50 g orzechów nerkowca KRESTO
- 50 g suszonych śliwek kalifornijskich KRESTO SELECT
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 80 g miodu
- 50 g cukru trzcinowego GoldPack
- 20 g masła
Wykonanie:
- Mleko, masło, cukier i miód podgrzej, mieszaj, do ich rozpuszczenia i połączenia.
- Dodaj bakalie, mak i zalej gorącym mlekiem do napęcznienia i zgęstnienia masy. Ostudź.
Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mielonego maku BackMit
- Gorąca woda
Wykonanie:
- Mąkę wymieszaj z jajkiem i makiem. Powoli dodawaj po kilka łyżek gorącej wody. Wyrób ciasto, aby stało się miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryj, aby nie wyschło.
- Rozwałkuj kawałek na cienki placek i wykrój koła. Nałóż farsz makowy i dokładnie zalep pierogi. Gotuj około 2 minuty od wypłynięcia.
Polewa:
- Orzechy włoskie i orzechy nerkowca
- 2 Łyżki masła
- Łyżka miodu
Wykonanie:
- Orzechy upraż na patelni, dodaj masło i miód, podgrzej do rozpuszczenia. Jak zgęstnieje, zdejmij z ognia i polej dressingiem ugotowane pierogi.

