Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

lubella_Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

Składniki na danie: Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

  • 600 g Mąki Lubella Puszysta poznańska
  • 300 ml gorącej wody
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 2 torebki Kaszy Gryczanej Lubella
  • 5 białych cebul
  • 250 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • Pęczek pietruszki
  • Kwaśna śmietana 18 %
  • Czarnuszka
  • Olej
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu a następnie studzimy. Z mąki, gorącej wody (około 60 stopni) i masła oraz szczypty soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Foliujemy i odstawiamy by odpoczęło.

Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju z odrobiną soli, aż się zezłoci. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażmy, aż będzie rumiany

Kasze mieszamy z serem feta, siekaną natką, ¾ cebuli, boczkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku.

Ciasto wałkujemy i formujemy pierożki nadziewając je farszem z kaszy. Gotujemy pierożki do momentu aż wypłyną. Można je również po ugotowaniu obsmażyć by były chrupiące.

Podajemy z kwaśną śmietaną, cebulką i posypane czarnuszką.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (207 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...