Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

lubella_Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

Składniki na danie: Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

  • 600 g Mąki Lubella Puszysta poznańska
  • 300 ml gorącej wody
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 2 torebki Kaszy Gryczanej Lubella
  • 5 białych cebul
  • 250 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • Pęczek pietruszki
  • Kwaśna śmietana 18 %
  • Czarnuszka
  • Olej
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu a następnie studzimy. Z mąki, gorącej wody (około 60 stopni) i masła oraz szczypty soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Foliujemy i odstawiamy by odpoczęło.

Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju z odrobiną soli, aż się zezłoci. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażmy, aż będzie rumiany

Kasze mieszamy z serem feta, siekaną natką, ¾ cebuli, boczkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku.

Ciasto wałkujemy i formujemy pierożki nadziewając je farszem z kaszy. Gotujemy pierożki do momentu aż wypłyną. Można je również po ugotowaniu obsmażyć by były chrupiące.

Podajemy z kwaśną śmietaną, cebulką i posypane czarnuszką.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (154 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  18 września 2015 11:01

    Nie mogę napisać: jak u mamy, bo moja mama takich akurat nie robi. Ale znam te smaki i bardzo lubię 🙂

    Odpowiedz
  2. Żanett  18 września 2015 11:04

    Ojej, uwielbiam takie pierogi 🙂

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  18 września 2015 12:17

    Muszą być pyszne!

    Odpowiedz
  4. martucha180  18 września 2015 12:38

    A ja jeszcze takowych nie jadłam.

    Odpowiedz
  5. martus2833  18 września 2015 20:06

    Kasza gryczana jest najmniej przeze mnie lubianą kaszą. Nie wiem czy te pierożki smakowałyby mi. Raczej nie wypróbuję tego przepisu.

    Odpowiedz
  6. Gocha  18 września 2015 20:37

    Ale bym chciała żeby mi ktoś takie zrobił! 🙂

    Odpowiedz
  7. Jaworka  18 września 2015 20:57

    Robiłam gołąbki z kaszą gryczaną więc i pierogi na pewno będą nam smakowały

    Odpowiedz
  8. Patriszia  20 września 2015 20:32

    Hmmm.. gdyby mi ktoś takie zrobił to chętnie spróbowałabym, ale sama chyba jednak nie zrobię

    Odpowiedz
  9. Sylwia  14 października 2015 16:54

    próbował już ktos??

    Odpowiedz
  10. nungal  2 listopada 2016 20:48

    świetna zastawa, wie ktoś gdzie można taką kupić?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany