Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta
Składniki na danie: Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta
- 600 g Mąki Lubella Puszysta poznańska
- 300 ml gorącej wody
- 30 g rozpuszczonego masła
- 2 torebki Kaszy Gryczanej Lubella
- 5 białych cebul
- 250 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 200 g wędzonego boczku
- Pęczek pietruszki
- Kwaśna śmietana 18 %
- Czarnuszka
- Olej
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu a następnie studzimy. Z mąki, gorącej wody (około 60 stopni) i masła oraz szczypty soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Foliujemy i odstawiamy by odpoczęło.
Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju z odrobiną soli, aż się zezłoci. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażmy, aż będzie rumiany
Kasze mieszamy z serem feta, siekaną natką, ¾ cebuli, boczkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku.
Ciasto wałkujemy i formujemy pierożki nadziewając je farszem z kaszy. Gotujemy pierożki do momentu aż wypłyną. Można je również po ugotowaniu obsmażyć by były chrupiące.
Podajemy z kwaśną śmietaną, cebulką i posypane czarnuszką.
Nie mogę napisać: jak u mamy, bo moja mama takich akurat nie robi. Ale znam te smaki i bardzo lubię 🙂
Ojej, uwielbiam takie pierogi 🙂
Muszą być pyszne!
A ja jeszcze takowych nie jadłam.
Kasza gryczana jest najmniej przeze mnie lubianą kaszą. Nie wiem czy te pierożki smakowałyby mi. Raczej nie wypróbuję tego przepisu.
Ale bym chciała żeby mi ktoś takie zrobił! 🙂
Robiłam gołąbki z kaszą gryczaną więc i pierogi na pewno będą nam smakowały
Hmmm.. gdyby mi ktoś takie zrobił to chętnie spróbowałabym, ale sama chyba jednak nie zrobię
próbował już ktos??
świetna zastawa, wie ktoś gdzie można taką kupić?