Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta
Składniki na danie: Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta
- 600 g Mąki Lubella Puszysta poznańska
- 300 ml gorącej wody
- 30 g rozpuszczonego masła
- 2 torebki Kaszy Gryczanej Lubella
- 5 białych cebul
- 250 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 200 g wędzonego boczku
- Pęczek pietruszki
- Kwaśna śmietana 18 %
- Czarnuszka
- Olej
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu a następnie studzimy. Z mąki, gorącej wody (około 60 stopni) i masła oraz szczypty soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Foliujemy i odstawiamy by odpoczęło.
Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju z odrobiną soli, aż się zezłoci. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażmy, aż będzie rumiany
Kasze mieszamy z serem feta, siekaną natką, ¾ cebuli, boczkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku.
Ciasto wałkujemy i formujemy pierożki nadziewając je farszem z kaszy. Gotujemy pierożki do momentu aż wypłyną. Można je również po ugotowaniu obsmażyć by były chrupiące.
Podajemy z kwaśną śmietaną, cebulką i posypane czarnuszką.