Pierogi z mięsem i żurawiną
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6
Składniki na danie:Pierogi z mięsem i żurawiną
- – mięso wołowe – 400 g
- – Esencja do duszonych mięs Knorr – 1 sztuka
- – żurawina suszona (namoczona w ciepłej wodzie) – 3 łyżki
- – cebula – 2 sztuki
- – marchew – 1 sztuka
- – ziele angielskie – 3 ziarna
- – liść laurowy – 2 sztuki
- – olej – 1 łyżka
- – mąka pszenna – 300 g
- – woda ciepła niepełna szklanka
- – masło – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania ciasta na pierogi. Przesianą przez drobne sito pszenną mąkę wysyp na stolnicę. W mące zrób nieduży dołek, do którego ostrożnie wlewaj roztopione wcześniej, ale już lekko przestudzone, masło wraz z wodą. Wyrób ciasto. Gdy będzie gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj farsz. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę w cebulę i marchew oraz wołowe mięso podsmaż na oleju w garnku z grubym dnem. Gdy złapią kolor, wrzuć zioła liść laurowy i ziele angielskie, i zalej wrzątkiem. Musi być go tyle, by przykryło mięso i warzywa. Całość ma się zagotować.
- Dla idealnego smaku do wołowiny możesz wrzucić Esencję do duszonych mięsa Knorr. Całość zagotuj, a następnie zredukuj ogień. Duś, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
- Mięso i warzywa odcedź na sicie, poczekaj, aż ostygną, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Przypraw farsz do smaku solą i pieprzem, a następnie wrzuć suszone owoce żurawiny. Dokładnie wymieszaj.
- Na stolnicy rozwałkuj cienko ciasto i przy użyciu szklanki wycinaj kółka o średnicy ok. 10-12 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładaj odrobinę farszu. Lep pierogi, sklejając palcami brzegi ciasta w charakterystyczną falbankę. Tak przygotowane pierogi wrzucaj po kilka do gotującej się w dużym garnku wody ze szczyptą soli. Gotuj je przez około 3 minuty od momentu, gdy będą wypływać na powierzchnię.
Rada szefa kuchni: Do tego przepisu możesz również użyć gotowanej wołowiny z rosołu.
Komentarze
ciekawe połączenie
Absolutnie nie podoba mi się ten przepis. Robiąc pierogi zaczynam od robienia farszu. Napisane jest aby krążki wykrawać szklanką, a „na każdy kawałek ciasta nakładaj odrobinę farszu”- w ten sposób wyjdą placki z nadzieniem;p I nie polecam Esencji Knorr- bleh;/
oj tam, oj tam, każdy lubi co innego
Lubię pierogi, lubię mięso, a żurawinę to już w ogóle uwielbiam! 🙂 Ciekawe połączenie, sama bym raczej na to nie wpadła. Być może wypróbuję kiedyś ten przepis.
Nie każdy lubi połączenie mięsa ze słodkim smakiem i trzeba to zrozumieć, ja jednak uwielbiam 🙂 Na pewno sprawdzę ten przepis, ale czy nie lepiej do farszu zamiast suszonej żurawiny dodać konfiturę żurawinową?
Jakoś nie widzę takiego połączenia.
Ja uznają tylko klasyczne pierogi z mięsem i podsmażaną cebulką. Połączenia mięsa z żurawiną jakoś sobie nie mogę wyobrazić. Smaki by mi sie gryzły.
Kolejna propozycja nie dla mnie. Nie jem zarówno mąki pszennej, mięsa jak i takich gotowych esencji. Ciasto na pierogi wykonuję z mąki razowej a nadziewam chociażby szpinakiem 🙂
Smak może być oryginalny. Ciasto pierogowe robię bez masła i parzę je gorącą wodą.
O jacie ale pięknie udekorowane 😉
kocham pierogi, muszę wypróbować ten przepis z żurawiną. Na pewno są pyszne, smak jak najbardziej w moim stylu, tzn. to połączenie 🙂 super!
Dla mnie pycha!
cudnie doprawiony farsz
Żurawina fajnie ciekawy dodatek do mięsa ale z pierogami? Ciekawa jestem smaku, żurawinę dodawałam zapiekanego schabu