Pierogi z mięsem i żurawiną

pierogi_z_miesem_i_zurawina

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6

Składniki na danie:Pierogi z mięsem i żurawiną

  • – mięso wołowe – 400 g
  • – Esencja do duszonych mięs Knorr – 1 sztuka
  • – żurawina suszona (namoczona w ciepłej wodzie) – 3 łyżki
  • – cebula – 2 sztuki
  • – marchew – 1 sztuka
  • – ziele angielskie – 3 ziarna
  • – liść laurowy – 2 sztuki
  • – olej – 1 łyżka
  • – mąka pszenna – 300 g
  • – woda ciepła niepełna szklanka
  • – masło – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania ciasta na pierogi. Przesianą przez drobne sito pszenną mąkę wysyp na stolnicę. W mące zrób nieduży dołek, do którego ostrożnie wlewaj roztopione wcześniej, ale już lekko przestudzone, masło wraz z wodą. Wyrób ciasto. Gdy będzie gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj farsz. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę w cebulę i marchew oraz wołowe mięso podsmaż na oleju w garnku z grubym dnem. Gdy złapią kolor, wrzuć zioła liść laurowy i ziele angielskie, i zalej wrzątkiem. Musi być go tyle, by przykryło mięso i warzywa. Całość ma się zagotować.
  3. Dla idealnego smaku do wołowiny możesz wrzucić  Esencję do duszonych mięsa Knorr. Całość zagotuj, a następnie zredukuj ogień. Duś, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
  1. Mięso i warzywa odcedź na sicie, poczekaj, aż ostygną, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Przypraw farsz do smaku solą i pieprzem, a następnie wrzuć suszone owoce żurawiny. Dokładnie wymieszaj.
  2. Na stolnicy rozwałkuj cienko ciasto i przy użyciu szklanki wycinaj kółka o średnicy ok. 10-12 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładaj odrobinę farszu. Lep pierogi, sklejając palcami brzegi ciasta w charakterystyczną falbankę. Tak przygotowane pierogi wrzucaj po kilka do gotującej się w dużym garnku wody ze szczyptą soli. Gotuj je przez około 3 minuty od momentu, gdy będą wypływać na powierzchnię.

         Rada szefa kuchni: Do tego przepisu możesz również użyć gotowanej wołowiny z rosołu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (224 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aromer0209  11 kwietnia 2016 12:50

    ciekawe połączenie

    Odpowiedz
  2. Joanna007  11 kwietnia 2016 13:01

    Absolutnie nie podoba mi się ten przepis. Robiąc pierogi zaczynam od robienia farszu. Napisane jest aby krążki wykrawać szklanką, a „na każdy kawałek ciasta nakładaj odrobinę farszu”- w ten sposób wyjdą placki z nadzieniem;p I nie polecam Esencji Knorr- bleh;/

    Odpowiedz
    • monicitia  11 sierpnia 2016 19:02

      oj tam, oj tam, każdy lubi co innego

      Odpowiedz
  3. Aneta  11 kwietnia 2016 14:07

    Lubię pierogi, lubię mięso, a żurawinę to już w ogóle uwielbiam! 🙂 Ciekawe połączenie, sama bym raczej na to nie wpadła. Być może wypróbuję kiedyś ten przepis.

    Odpowiedz
  4. Kasia  11 kwietnia 2016 14:58

    Nie każdy lubi połączenie mięsa ze słodkim smakiem i trzeba to zrozumieć, ja jednak uwielbiam 🙂 Na pewno sprawdzę ten przepis, ale czy nie lepiej do farszu zamiast suszonej żurawiny dodać konfiturę żurawinową?

    Odpowiedz
  5. Żanett  11 kwietnia 2016 15:27

    Jakoś nie widzę takiego połączenia.

    Odpowiedz
  6. martucha180  11 kwietnia 2016 21:32

    Ja uznają tylko klasyczne pierogi z mięsem i podsmażaną cebulką. Połączenia mięsa z żurawiną jakoś sobie nie mogę wyobrazić. Smaki by mi sie gryzły.

    Odpowiedz
  7. IwonaLFC  11 kwietnia 2016 21:37

    Kolejna propozycja nie dla mnie. Nie jem zarówno mąki pszennej, mięsa jak i takich gotowych esencji. Ciasto na pierogi wykonuję z mąki razowej a nadziewam chociażby szpinakiem 🙂

    Odpowiedz
  8. Wusia  11 kwietnia 2016 22:12

    Smak może być oryginalny. Ciasto pierogowe robię bez masła i parzę je gorącą wodą.

    Odpowiedz
  9. xtina120  11 kwietnia 2016 23:55

    O jacie ale pięknie udekorowane 😉

    Odpowiedz
  10. Dariska  13 kwietnia 2016 13:19

    kocham pierogi, muszę wypróbować ten przepis z żurawiną. Na pewno są pyszne, smak jak najbardziej w moim stylu, tzn. to połączenie 🙂 super!

    Odpowiedz
  11. monicitia  11 sierpnia 2016 19:02

    Dla mnie pycha!

    Odpowiedz
  12. marcia7  15 sierpnia 2016 20:43

    cudnie doprawiony farsz

    Odpowiedz
  13. asia  28 lutego 2017 21:17

    Żurawina fajnie ciekawy dodatek do mięsa ale z pierogami? Ciekawa jestem smaku, żurawinę dodawałam zapiekanego schabu

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany