Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami

Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami Bakalland

Składniki na: Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami

na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • około 1/4 l wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

na farsz:

  • 200 g suszonych śliwek Bakalland
  • 200 ml wody
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
  • 2-3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy farsz. Suszone śliwki gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie śliwki dokładnie odsączamy. Orzechy siekamy i mieszamy z miodem. Masa powinna być gęsta, więc miód najlepiej dodawać stopniowo. Do masy dodajemy śliwki i całość mieszamy.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo – wodę. Zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne i miękkie. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła. Układamy masę po środku ciasta pierogowego i zalepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podajemy ze stopionym masłem lub śmietaną.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (247 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Agnieszka  19 grudnia 2015 23:58

    Wyglądają smakowicie

    Odpowiedz
  2. AnnStyl  20 grudnia 2015 09:21

    Ciekawe i apetyczne. Aż ślinka cieknie. A w smaku pewnie same delicje.

    Odpowiedz
    • AnnStyl  29 grudnia 2016 11:09

      Jejuś jak one ślicznie rumiano wyglądają i takie chrupiące.

      Odpowiedz
  3. bbo  20 grudnia 2015 21:02

    Nietypowe, ale godne uwagi.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  20 grudnia 2015 21:10

    Bardzo oryginalnie.

    Odpowiedz
  5. Aneta  21 grudnia 2015 16:16

    Pierogi to tylko albo z jagodami, albo z mięsem, albo z kapustą i grzybami 😀

    Odpowiedz
  6. Jaworka  27 grudnia 2015 12:07

    Bardzo ciekawe takich jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz
  7. Patriszia  27 grudnia 2015 21:53

    Lubię pierogi ze śliwką, ale zazwyczaj jadłam w innej wersji 🙂

    Odpowiedz
  8. efffciaa  22 marca 2016 11:31

    Nie cierpię suszonych śliwek , więc takie wykonanie pierogów w moim przypadku zupełnie odpada 🙁 CHociaż generalnie lubię jeść pierogi , ale nie lubię ich robić 🙂

    Odpowiedz
  9. nungal  2 listopada 2016 11:03

    Święta to zdecydowanie mój ulubiony czas jeżeli chodzi o eksperymentowanie w kuchni i tak naprawdę jedyny, kiedy nie mam wyrzutów sumienia, że pozwalam sobie na coś więcej niz zwykle.

    Odpowiedz
    • nungal  2 listopada 2016 11:04

      A poza tym to bogactwo smaków, kolorów i połączeń różnych elementów po prostu sprawia, że mam ochotę wręcz nie wychodzić z kuchni i eksperymentować do woli. Kocham święta 🙂

      Odpowiedz
  10. miraga_  7 grudnia 2016 08:38

    pyszne

    Odpowiedz
  11. Anna Sałagan  12 grudnia 2016 16:40

    muszą być pyszne

    Odpowiedz
  12. AnnStyl  23 grudnia 2016 17:21

    Na zdjęciu oczywiście widać, że są podsmażane ale takie są jeszcze lepsze. Przepis ciekawy. Przyznam, że u mnie w domu robi się też ciasto na pierogi tylko z jajkami. Tak robiła moja babcia, mama i ja. Nie wiem czemu ale wolę pierogi, w których do ciasta dodaje się jajka. Ponadto zawsze lubię gdy są podpiekane. Chociaż nie pogardzę pierogami prosto z wody. Zwłaszcza jagodowymi, bo te najlepsze są z zasmażką z gęstej prawdziwej wiejskiej śmietany. Ale ten przepis przedstawiony mnie zaintrygował i kto wie może skuszę się, aby go wypróbować bo zachęca do konsumpcji.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany