Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami

Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami Bakalland

Składniki na: Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami

na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • około 1/4 l wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

na farsz:

  • 200 g suszonych śliwek Bakalland
  • 200 ml wody
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
  • 2-3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy farsz. Suszone śliwki gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie śliwki dokładnie odsączamy. Orzechy siekamy i mieszamy z miodem. Masa powinna być gęsta, więc miód najlepiej dodawać stopniowo. Do masy dodajemy śliwki i całość mieszamy.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo – wodę. Zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne i miękkie. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła. Układamy masę po środku ciasta pierogowego i zalepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podajemy ze stopionym masłem lub śmietaną.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (324 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...