Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami
Składniki na: Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- około 1/4 l wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
na farsz:
- 200 g suszonych śliwek Bakalland
- 200 ml wody
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- 2-3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy farsz. Suszone śliwki gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie śliwki dokładnie odsączamy. Orzechy siekamy i mieszamy z miodem. Masa powinna być gęsta, więc miód najlepiej dodawać stopniowo. Do masy dodajemy śliwki i całość mieszamy.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo – wodę. Zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne i miękkie. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła. Układamy masę po środku ciasta pierogowego i zalepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podajemy ze stopionym masłem lub śmietaną.