Piernik z suszoną żurawiną
Składniki na: Piernik z suszoną żurawiną
- 500 g miodu
- 2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 750 g mąki
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy do piernika
- 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 50 g migdałów Bakalland
- 50 g suszonej żurawiny Bakalland
- 500 g powideł śliwkowych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa się zagotuje, a cukier rozpuści. Następnie przelewamy do miski i studzimy.
Do chłodnej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajka, odrobinę soli oraz przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy ciasto. Dokładamy połowę pokrojonych orzechów włoskich oraz suszoną żurawinę i jeszcze chwilę mieszamy. Gotową masę przekładamy na dużą blachę do pieczenia (kwadratową albo prostokątną). Pieczemy w 180 stopniach, ok. 40 minut.
Wystudzone ciasto studzimy, przekrawamy na 2-3 części i przekładamy powidłami. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy ciasto, a następnie dekorujemy połówkami orzechów oraz migdałami.