Piernik z bakaliami

świąteczny-piernik

Składniki na: Piernik z bakaliami

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 350 g powideł śliwkowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 g kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 15 g sody oczyszczonej + szczypta soli
  • 150 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 150 g moreli Bakalland
  • 150 g śliwek Bakalland
  • przyprawa do piernika
  • płatki migdałowe Bakalland do dekoracji

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy razem z cukrem i jajkami. Do puszystej, gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i resztę składników: szklankę mleka, kakao, powidła śliwkowe. Na sam koniec dodajemy posiekane bakalie. Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut, ciasto sprawdzamy patyczkiem. Gotowe i wystudzone możemy polać polewą czekoladową i ozdobić płatkami migdałowymi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (197 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. AnnStyl  20 grudnia 2015 09:27

    Ładnie się prezentuje i zapewne świetnie smakuje.

    Odpowiedz
    • AnnStyl  25 grudnia 2016 20:32

      Dość prosty i szybki przepis, a efekt jak widać na załączonym obrazku zachęcający do zjedzenia kawałeczka. Piernik to obok makowca sztandarowe ciasto na stole w Święta Bożego Narodzenia, więc okazja by wypróbować swoje zdolności kulinarne.

      Odpowiedz
  2. Patriszia  27 grudnia 2015 21:37

    Nie lubię rodzynek w ciastach, ale ogólnie fajny przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. sandra  10 sierpnia 2016 21:26

    Mmm kocham pierniki ☺ skuszę się na ten przepis

    Odpowiedz
  4. Aneta  7 grudnia 2016 11:18

    Z pewnością jest pycha! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany