Piernik z bakaliami
Składniki na: Piernik z bakaliami
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 125 g masła
- 350 g powideł śliwkowych
- 3/4 szklanki cukru
- 10 g kakao
- 1 szklanka mleka
- 15 g sody oczyszczonej + szczypta soli
- 150 g orzechów włoskich Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 150 g moreli Bakalland
- 150 g śliwek Bakalland
- przyprawa do piernika
- płatki migdałowe Bakalland do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy razem z cukrem i jajkami. Do puszystej, gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i resztę składników: szklankę mleka, kakao, powidła śliwkowe. Na sam koniec dodajemy posiekane bakalie. Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut, ciasto sprawdzamy patyczkiem. Gotowe i wystudzone możemy polać polewą czekoladową i ozdobić płatkami migdałowymi.
Komentarze
Ładnie się prezentuje i zapewne świetnie smakuje.
Dość prosty i szybki przepis, a efekt jak widać na załączonym obrazku zachęcający do zjedzenia kawałeczka. Piernik to obok makowca sztandarowe ciasto na stole w Święta Bożego Narodzenia, więc okazja by wypróbować swoje zdolności kulinarne.
Nie lubię rodzynek w ciastach, ale ogólnie fajny przepis 🙂
Mmm kocham pierniki ☺ skuszę się na ten przepis
Z pewnością jest pycha! 🙂