Piernik Świąteczny
Piernik Świąteczny
800g mąki
500g miodu
500g cukru
1 szklanka mleka
4 jajka
50g masła
100g bakalii (najlepiej rodzynki i orzechy włoskie)
1 łyżeczka sody
3 łyżki powideł śliwkowych
szczypta soli
5g Kamis Goździki w torebce zmielone
1g Kamis Ziele angielskie w torebce
20g Kamis Cynamon mielony w torebce
4g Kamis Gałka muszkatołowa
1,5g Kamis Kolendra w torebce
5g Kamis Imbir mielony
1,5g Kamis Pieprz czarny mielony w torebce
5g Kamis Imbir mielony
szczypta Kamis Przyprawy do Piernika
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy miód i podgrzewamy. Gdy się rozpuszczą zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, przyprawy i sól.
Po ostudzeniu wbijamy jajka i ubijamy. Wsypujemy mąkę z sodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie, powidła, mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy (w temperaturze pokojowej) na minimum 2 dni do fermentacji. Dwie długie i wąskie formy wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1,5 godziny w temp 180 stopni. Po ostudzeniu zawijamy w folię i odstawiamy na minimum 3-4 dni. Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.