Piernik na Boże Narodzenie – 5 przepisów na ciasto, którego nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole

Kuchnia – to serce niejednego domu. To także centrum dowodzenia w trakcie przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. To tam powstają przepyszne dania wigilijne i stamtąd rozchodzą się niebiańskie zapachy, które nęcą nasze zmysły. Obok woni pomarańczy i świątecznego drzewka, aromat pierników jest jednym z kluczowych elementów świątecznej atmosfery. Bez niego (tak samego jak bez „Kevina samego w domu”) nie ma prawdziwych świąt!

Obok bigosu to jedna z potraw, którą musimy przygotować wcześniej, gdyż potrzebuje czasu, żeby dojrzeć. Pierniczki świąteczne wypiekane wespół z naszymi pociechami to prawdziwy rarytas, który może również zawisnąć jako ozdoba na naszej choince. Dekorowanie tych małych wypieków to po prostu świetna zabawa podczas, której dzieci mogą się zrealizować artystycznie. Piernik na Boże Narodzenie to absolutna podstawa dla obrońców tradycji, jak i zwolenników ciemniejszych, korzennych ciast. Zobacz pięć przepisów (w tym jeden „last minute”, gdybyś w natłoku obowiązków zabrała się do pieczenie zbyt późno) na piernik, bez którego magia świąt nie byłaby możliwa!

Piernik na Boże Narodzenie

Źródło: www.pixabay.com

Piernik na Boże Narodzenie – 5 przepisów na ciasto, którego nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole

Pieczenie piernika nie jest zwykłą czynnością do odhaczenia. Proces jego powstawania to cały rytuał, w który może być zaangażowana cała rodzina. Takie wspólne pieczenie scala rodzinne więzi i wprowadza nas stopniowo w świąteczną atmosferę. Piernik można upiec w formie przekładańca, którego warstwę łączącą wykonasz z powideł śliwkowych bądź z puszystego kremu. Jeśli masz ochotę polej wierzch ciasta słodką polewą – czy to białą, czy brązową. Zobacz pięć przepisów na piernik, którego nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole!

Przepis na piernik z żurawiną

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 150 g miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • opakowanie konfitury żurawinowej
  • 120 g orzechów włoskich
Składniki na polewę:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g margaryny do pieczenia
  • 150 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • żurawina i gałązki rozmarynu do ozdoby

Sposób wykonania: Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Orzechy przebierz i podziel na ćwiartki. W garnuszku roztop margarynę z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem i sodą. Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i konfiturę żurawinową, jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm i piecz przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudź. Przygotowanie polewy: W rondelku podgrzej śmietankę z margaryną, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, a gdy ta lekko zastygnie udekoruj ciasto żurawiną i rozmarynem.

 

Piernik na piwie

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 0,5 l płynnego miodu
  • szklanka portera lub ciemnego piwa karmelowego
  • łyżeczka mielonych goździków
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kolendry
  • szklanka posiekanych bakalii
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób wykonania: Masło z cukrem utrzyj na puch, dodaj – cały czas ucierając po jednym, żółtka, piwo, wymieszaną z 2 łyżkami letniej wody sodę oraz mąkę. Do wyrobionego ciasta dodaj przyprawy i bakalie oraz pianę ubitą z białek. Połącz składniki i przełóż do dwóch from keksowych i od razu wstaw do niezbyt gorącego piekarnika. Piecz w temperaturze 150 stopni przez około godzinę. Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą lub przekroić wzdłuż i nadziewać powidłami.

 

Piernik razowy

Składniki:

  • 1,5 – 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka bakalii

Sposób wykonania: Bakalie posiekaj i przełóż do miski. Dodaj wszystkie sypkie składniki, wymieszaj. Dodaj jajka, olej i wodę (na początek 0,5 szklanki, by ciasto nie było za rzadkie). Całość wymieszaj za pomocą łyżki. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz w 180 stopniach przez 35-45 minut.

 

Piernik ze śliwką, który nie musi dojrzewać

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 330 g płynnego miodu
  • 160 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 3 czubate łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 120 ml maślanki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • soda oczyszczona 2 łyżki
  • 2 pełne łyżki kakao

Składniki masy do przełożenia:

  • 280 gram powideł śliwkowych
  • 140 gram suszonych wędzonych śliwek
  • 40 ml wody

Składniki polewy:

  • 130 gram gorzkiej czekolady
  • 50 gram mlecznej czekolady
  • 160 ml śmietany kremówki

Sposób wykonania: Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną do piernika – przesiej do miski i odstaw. Jajka ubij razem z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej piany. Piana powinna nawet trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Pomału wlej miód, nie zaprzestając ubijania. Następnie strużką wlej wystudzone masło, dalej ubijając na wysokich obrotach miksera. Dodaj przesiane suche składniki, maślankę i zmiksuj na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.  Masę piernikową przelej do formy o wymiarach 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170º C przez około 55 minut. Wyjmij i wystudź. Przekrój na dwie równe części.

Wykonanie warstwy do przełożenia: Suszone śliwki zagotuj w garnku z niewielką ilością wody. Dodaj powidła śliwkowe, gotuj razem około 4-6 minut, ciągle mieszając. Jeden z blatów piernikowych posmaruj masą śliwkową. Przykryj drugim blatem piernikowym. Piernik odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Wykonanie polewy: W średnim garnuszku podgrzej wodę, umieść w niej szklane naczynie, do którego wlej śmietanę kremówkę i obie czekolady. Zagrzej i rozpuść. Złożony piernik posmaruj polewą czekoladową.

 

Jaglane pierniczki

Składniki:
  • 50 g miodu
  • 40 g masła roślinnego
  • 1 łyżka cukru lub cukru palmowego
  • 150 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę
  • 130 g mąki gryczanej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • łyżeczka kakao lub karobu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady
  • 20 g masła roślinnego

Sposób wykonania: Kaszę upraż na patelni, a potem zmiel w młynku. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Wałkuj mniejsze fragmenty. Wytnij ciastka foremkami i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika – piecz przez około 12 minut. Roztop masło, dodaj czekoladę i mieszaj, aż również się roztopi. Posmaruj pierniczki.

 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (205 głosów, średnia: 4,40 z 5)
zapisuję głos...