Pieprzne kotlety wieprzowe – wg Altona Browna
Pieprzne kotlety wieprzowe
wg Altona Browna – prowadzącego swój program w Polsat Food Network
Składniki:
480ml bulion warzywny
120g soli
100g brązowego cukru
2 łyżki stołowe ziaren czarnego pieprzu, delikatnie rozbitych
500g kostek lodu
4 (grubości 2.5cm do 3cm) kotletów wieprzowych z kością
2 łyżeczki soli
75g suszonych plasterków jabłka
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona w długie paski
360ml bulionu rosołowego
1 łyżki stołowe grubo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego tymianku
Jak przyrządzić: Pieprzne kotlety wieprzowe
1) Połącz bulion, sól, brązowy cukier oraz pieprz na średniej patelni wstawionej na średni ogień. Smaż aż sól i cukier się rozpuszczą, następnie zdejmij z ognia i dodaj lód.
2) Włóż kotlety do dużej, zamykanej torebki plastikowej wraz z mieszanką. Włóż do pojemnika i wstaw na noc do lodówki.
3) Wyjmij kotlety z marynaty, opłucz i osusz. Przypraw z obu stron solą i odstaw. Włóż plastry jabłka do naczynia do wolnowaru.
4) Podgrzej 1 1/2 łyżki stołowej oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Obsmaż kotlety z obu stron aż staną się złociste, około 5-6 minut na każdą stronę. Następnie włóż kotlety do wolnowaru.
5) Dodaj pozostałe ½ łyżki stołowej oliwy na patelnię, następnie wrzuć cebulę i smaż aż zacznie brązowieć, 3-4 minut. Wlej bulion na patelnię i deglazuj. Dodaj pieprz oraz tymianek, dobrze wymieszaj. Przenieś do wolnowaru, włącz na wysoką temperaturę i gotuj przez półtorej godziny.
6) Zredukuj ogień na niski i gotuj dalej przez kolejne 4 ½ godziny aż mięso zmięknie i zacznie odpadać od kości.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Altona Browna można znaleźć w programie, który jest emitowany na Polsat Food Network.