Pieprzne kotlety wieprzowe – wg Altona Browna

Pieprzne-kotlety-wieprzowe_2Pieprzne kotlety wieprzowe

wg Altona Browna – prowadzącego swój program w Polsat Food Network

Składniki:

480ml bulion warzywny

120g soli

100g brązowego cukru

2 łyżki stołowe ziaren czarnego pieprzu, delikatnie rozbitych

500g kostek lodu

4 (grubości 2.5cm do 3cm) kotletów wieprzowych z kością

2 łyżeczki soli

75g suszonych plasterków jabłka

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 duża cebula, pokrojona w długie paski

360ml bulionu rosołowego

1 łyżki stołowe grubo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka suszonego tymianku

Jak przyrządzić: Pieprzne kotlety wieprzowe

1) Połącz bulion, sól, brązowy cukier oraz pieprz na średniej patelni wstawionej na średni ogień. Smaż aż sól i cukier się rozpuszczą, następnie zdejmij z ognia i dodaj lód.

2) Włóż kotlety do dużej, zamykanej torebki plastikowej wraz z mieszanką. Włóż do pojemnika i wstaw na noc do lodówki.

3) Wyjmij kotlety z marynaty, opłucz i osusz. Przypraw z obu stron solą i odstaw. Włóż plastry jabłka do naczynia do wolnowaru.

4) Podgrzej 1 1/2 łyżki stołowej oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Obsmaż kotlety z obu stron aż staną się złociste, około 5-6 minut na każdą stronę. Następnie włóż kotlety do wolnowaru.

5) Dodaj pozostałe ½ łyżki stołowej oliwy na patelnię, następnie wrzuć cebulę i smaż aż zacznie brązowieć, 3-4 minut. Wlej bulion na patelnię i deglazuj. Dodaj pieprz oraz tymianek, dobrze wymieszaj. Przenieś do wolnowaru, włącz na wysoką temperaturę i gotuj przez półtorej godziny.

6) Zredukuj ogień na niski i gotuj dalej przez kolejne 4 ½ godziny aż mięso zmięknie i zacznie odpadać od kości.

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Altona Browna można znaleźć w  programie, który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,46 z 5)
loading... zapisuję głos...