Pieczywo chrupkie Chrupak na 3 sposoby

Pieczywo Chrupkie Chrupak to produkt marki Galicia, który wypiekany jest pod czujnym okiem doświadczonych pracowników Piekarni Galicyjskiej. Chrupak produkowany jest z naturalnego zakwasu, w oparciu o tradycyjne metody wypieku. W jego składzie znajdziemy wysokiej jakości mąki o wysokiej popiołowości, ziarna pełne niezwykłych, prozdrowotnych właściwości oraz najlepsze dodatki, na przykład w postaci sera gouda. Niepowtarzalny charakter, maksymalna kruchość i fenomenalny smak. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że Chrupak Galicia jest dostępny w kilku smakach, dzięki czemu każdy z Was znajdzie wśród Chrupaków swój ulubiony. Jeżeli macie już swoje opakowanie, ale nie wiecie z czym je zjeść – koniecznie zostańcie z nami do końca. Mamy dla Was odrobinę inspiracji. Pieczywo chrupkie Chrupak na 3 sposoby? Zaczynamy!

Chrupak na słodko

Pierwsza z naszych propozycji podania Chrupaka Galicia to wersja na słodko. Aby przygotować słodkie kanapki na Chrupaku zaopatrzcie się w:

  • 2 kromki pieczywa chrupkiego Chrupak,
  • 80 gramów twarogu tłustego,
  • 1 małą gruszkę,
  • 1 łyżeczkę masła,
  • 5 orzechów włoskich
  • około łyżeczkę miodu,
  • 2 szczypty cynamonu.

Przygotowanie:

Wykonanie słodkich kanapek na bazie pieczywa chrupkiego Chrupak jest banalnie proste. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która w kuchni jest raczej rzadkim gościem. Rozpocznijcie od pokrojenia kostki twarogu na plastry. Twaróg rozgniećcie na kanapkach przy pomocy widelca. Na jedną kanapkę przypada około 40 gramów twarogu. Gdy kanapki są posmarowane, rozgrzejcie patelnię i rozpuście na niej masło. Wyłóżcie na nie pokrojoną wcześniej w plastry gruszkę, posypcie cynamonem i duście przez około 3 do 5 minut. Po tym czasie ułóżcie gruszki na twarogu, polejcie wszystko miodem i posypcie posiekanymi orzechami. Niebo w gębie!

Chrupak po grecku

Kolejna propozycja podania Chrupaka Galicia pochodzi prosto z Grecji. Jeśli jesteście fanami greckiej sałatki – ta kompozycja smaków na pewno przypadnie Wam do gustu. Do jej przygotowania przydadzą się Wam:

  • 2 chlebki chrupkie Chrupak,
  • 50 gramów sera feta (najlepiej pełnotłustego, jest najsmaczniejszy),
  • 1 pomidor malinowy,
  • 1 ogórek gruntowy,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 1 czerwoną cebulę,
  • 2 łyżeczki wysokiej jakości oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Pieczywo chrupkie Chrupak marki Galicia wyłóżcie na talerz i ułóżcie na nim plastry sera feta. Polecamy Wam rozgnieść go delikatnie na pieczywie, dzięki czemu nie będzie z niego spadał. Ogórka i pomidora pokrójcie w plastry i ułóżcie je na serze. Cebulę pokrójcie w piórka, a oliwki przekrójcie na pół. W następnym kroku oliwki i cebulę również połóżcie na kanapkach. Wszystko polejcie odrobiną oliwy z oliwek i posypcie – jeżeli posiadacie – przyprawą do sałatki greckiej. To połączenie smaków jest banalnie proste, a przy tym ekstremalnie pyszne. Jeśli jesteście fanami minimalizmu na talerzu, koniecznie przetestujcie to połączenie. 

Chrupak po polsku, czyli kanapki z pastą jajeczną

Jeśli jesteście fanami klasycznej polskiej kuchni, z pewnością przypadną Wam do gustu pyszne kanapki z pastą jajeczną, do przygotowania której potrzebujecie:

  • 5 ugotowanych na twardo jajek,
  • 2 ogórki kiszone, 
  • szczypiorek (1 pęczek),
  • majonez, 
  • musztardę,
  • śmietanę 18%,
  • sól oraz pieprz.

Przygotowanie:

Przygotowanie pasty rozpocznijcie od posiekania w drobną kostkę jajek oraz ogórka. Pamiętajcie, aby przed dodaniem ogórka do jajek, odcisnąć z niego nadmiar wody – użyjcie w tym celu gazy lub ściereczki kuchennej. Kolejny krok to pokrojenie szczypiorku i dodanie go do pozostałych składników. Wszystko razem pomieszajcie i sięgnijcie po oddzielną miseczkę, w której połączcie ze sobą 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany i łyżeczkę musztardy. Tak przygotowany sos dodajcie do jajek, a następnie ponownie wszystko pomieszajcie. Na koniec dodajcie pieprz oraz sól do smaku i nałóżcie tak przygotowaną pastę jajeczną na kromki pieczywa chrupkiego Chrupak. 

Która z naszych propozycji najbardziej przypadła do gustu Wam i Waszym kubkom smakowym?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (23 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Magdalena  15 grudnia 2022 21:52

    Fajne przepisy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany