Pieczony topinambur – prosty przepis

Pieczony topinambur

Czas przygotowania dania: Pieczony topinambur – 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • – Sos sałatkowy francuski Knorr
  • – topinambur – 0,5 kg
  • – rukola – 200 g
  • – oliwa z oliwek – 100 ml
  • – rozmaryn – 2 gałązki
  • – woda – 3 łyżki
  • – kwiatki dziko rosnącego słonecznika
  • – parmezan – 50 g

Sposób przygotowania:

  1. Obrany topinambur należy wymieszać z łyżką oliwy, pieprzem i posiekanym rozmarynem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut.

Pieczony-topinambur-z-rukola-1

  1. Do przygotowania dressingu potrzeba Sosu sałatkowego francuskiego Knorr, reszty oliwy i trzech łyżek wody. Dzięki niemu danie będzie bardzo aromatyczne.
  2. Topinambur po upieczeniu należy pokroić w plastry i wymieszać z sosem oraz sałatą. Przed podaniem wierzch posypać pokrojonym w cienkie plastry parmezanem i przyozdobić jadalnymi kwiatami.

Pieczony-topinambur-z-rukola-2

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (177 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  20 sierpnia 2015 14:13

    Szkoda, że na moim targu nie ma tego warzywa.

    Odpowiedz
  2. Aneta  20 sierpnia 2015 14:33

    Ciekawy przepis, ale pierwszy raz słyszę o tym produkcie – warzywie? 😀

    Odpowiedz
  3. Żanett  20 sierpnia 2015 16:28

    I ja nie słyszałam o nim.

    Odpowiedz
  4. Wusia  20 sierpnia 2015 18:43

    To bardzo stare warzywo,znane w Polsce od dawna,teraz wraca do łask ,ale dlaczego w sklepach jest taki drogi.

    Odpowiedz
  5. martucha180  20 sierpnia 2015 20:40

    Gdzie kupić główny składnik???

    Odpowiedz
    • Wusia  21 sierpnia 2015 17:25

      Widziałam chyba w Almie.

      Odpowiedz
  6. martus2833  20 sierpnia 2015 20:51

    Już wcześniej czytałam o tym warzywie; nie spotkałam go jednak do tej pory w sklepie. Ciekawe jak smakuje?

    Odpowiedz
  7. Anita  20 sierpnia 2015 20:55

    oj nie wiem czy bym to zjadła 😛

    Odpowiedz
  8. Patriszia  21 sierpnia 2015 20:50

    Nigdy nie jadłam, ciekawe jak smakuje 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany