Pieczony topinambur – prosty przepis
Czas przygotowania dania: Pieczony topinambur – 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- – Sos sałatkowy francuski Knorr
- – topinambur – 0,5 kg
- – rukola – 200 g
- – oliwa z oliwek – 100 ml
- – rozmaryn – 2 gałązki
- – woda – 3 łyżki
- – kwiatki dziko rosnącego słonecznika
- – parmezan – 50 g
Sposób przygotowania:
- Obrany topinambur należy wymieszać z łyżką oliwy, pieprzem i posiekanym rozmarynem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut.
- Do przygotowania dressingu potrzeba Sosu sałatkowego francuskiego Knorr, reszty oliwy i trzech łyżek wody. Dzięki niemu danie będzie bardzo aromatyczne.
- Topinambur po upieczeniu należy pokroić w plastry i wymieszać z sosem oraz sałatą. Przed podaniem wierzch posypać pokrojonym w cienkie plastry parmezanem i przyozdobić jadalnymi kwiatami.
Komentarze
Szkoda, że na moim targu nie ma tego warzywa.
Ciekawy przepis, ale pierwszy raz słyszę o tym produkcie – warzywie? 😀
I ja nie słyszałam o nim.
To bardzo stare warzywo,znane w Polsce od dawna,teraz wraca do łask ,ale dlaczego w sklepach jest taki drogi.
Gdzie kupić główny składnik???
Widziałam chyba w Almie.
Już wcześniej czytałam o tym warzywie; nie spotkałam go jednak do tej pory w sklepie. Ciekawe jak smakuje?
oj nie wiem czy bym to zjadła 😛
Nigdy nie jadłam, ciekawe jak smakuje 🙂