Pieczony topinambur – prosty przepis
Czas przygotowania dania: Pieczony topinambur – 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- – Sos sałatkowy francuski Knorr
- – topinambur – 0,5 kg
- – rukola – 200 g
- – oliwa z oliwek – 100 ml
- – rozmaryn – 2 gałązki
- – woda – 3 łyżki
- – kwiatki dziko rosnącego słonecznika
- – parmezan – 50 g
Sposób przygotowania:
- Obrany topinambur należy wymieszać z łyżką oliwy, pieprzem i posiekanym rozmarynem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut.
- Do przygotowania dressingu potrzeba Sosu sałatkowego francuskiego Knorr, reszty oliwy i trzech łyżek wody. Dzięki niemu danie będzie bardzo aromatyczne.
- Topinambur po upieczeniu należy pokroić w plastry i wymieszać z sosem oraz sałatą. Przed podaniem wierzch posypać pokrojonym w cienkie plastry parmezanem i przyozdobić jadalnymi kwiatami.