Pieczony schab ze śliwką – szybki przepis

Pieczony_schab_ze_sliwka_Kikkoman

Pieczony schab ze śliwką

Składniki na pieczony schab ze śliwką:

–        1-1,2 kg schabu wieprzowego

–        300-400g śliwek suszonych bez pestek

–        suszony majeranek

–        czosnek

–        sos sojowy Kikkoman

–        olej rzepakowy

–        miód

–        sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Śliwki poddusić w sosie sojowym z dodatkiem wody. Po ostudzeniu odcedzić. Schab opłukać pod bieżącą wodą. Za pomocą długiego, wąskiego noża (np. trybownika) lub szpikulca zrobić otwór przez środek mięśnia. Następnie należy nafaszerować schab śliwkami, związać sznurkiem, posolić, popieprzyć i obsmażyć równomiernie na niewielkiej ilości oleju, aż skórka będzie apetycznie zarumieniona.

Z 2 łyżek sosu sojowego, łyżki miodu, oleju, drobno posiekanego czosnku i majeranku sporządzić marynatę, którą dokładnie wcieramy w mięso.

Piec schab w 180°C przez ok. 1-1,5 h.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (105 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  20 grudnia 2014 08:52

    Robię podobnie. Bardzo lubię.

    Odpowiedz
  2. martucha180  20 grudnia 2014 10:45

    Proste!

    Odpowiedz
  3. bbo  20 grudnia 2014 19:08

    Też robię i podobno niezły mi wychodzi 😉

    Odpowiedz
  4. scrabble  18 kwietnia 2015 20:54

    Pycha!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany