Pieczony schab ze śliwką oblany sosem majerankowym

pieczony-schab-ze-sliwka-w-sosie-majerankowym-(2)Pieczony schab ze śliwką oblany sosem majerankowym

Składniki:

– 1,5 kg schabu środkowego bez kości
– 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
– 3 łyżki musztardy sarepskiej
– 50 ml oleju
– 4 łyżki oleju roślinnego
– 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
– 300 g śliwek suszonych bez pestek
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 sztuka małej cebuli szalotki
– 65 g majeranku suszonego (zamiast majeranku możesz dodać tymianek)

Sposób przygotowania:

1. Na początku należy dokładnie oczyścić mięso z błonek. Natnij schab na całej długości na około 2 cm i włóż do środka suszone śliwki.
2. Dokładnie wymieszaj olej, musztardę oraz przyprawę do mięs Knorr. Schab natrzyj marynatą i pozostaw na jeden dzień w lodówce.
3. Przed pieczeniem delikatnie obsmaż schab z każdej strony na rozgrzanej patelni, a następnie rozsyp majeranek (60 g) na folii aluminiowej i obtocz w nim schab. Na koniec zawiń mięso w folię.
4. Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut.
5. W międzyczasie posiekaj w kostkę cebulę szalotkę i podsmaż ją na gorącym tłuszczu.
6. 250 ml ciepłej wody dolej do soku z pieczeni mięsa i dodaj esencję do sosu Knorr – sos będzie wtedy gęsty i idealnie przyprawiony. Wszystko należy ze sobą dokładnie wymieszać tak, by nie pozostawić żadnej grudki. Całość gotuj przez koło 2 minuty i dodaj śmietanę. Na koniec dodaj ok. 5 g roztartego w ręku majeranku.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (203 głosów, średnia: 4,28 z 5)
zapisuję głos...