Pieczony schab ze śliwką oblany sosem majerankowym
Pieczony schab ze śliwką oblany sosem majerankowym
Składniki:
– 1,5 kg schabu środkowego bez kości
– 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
– 3 łyżki musztardy sarepskiej
– 50 ml oleju
– 4 łyżki oleju roślinnego
– 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
– 300 g śliwek suszonych bez pestek
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 sztuka małej cebuli szalotki
– 65 g majeranku suszonego (zamiast majeranku możesz dodać tymianek)
Sposób przygotowania:
1. Na początku należy dokładnie oczyścić mięso z błonek. Natnij schab na całej długości na około 2 cm i włóż do środka suszone śliwki.
2. Dokładnie wymieszaj olej, musztardę oraz przyprawę do mięs Knorr. Schab natrzyj marynatą i pozostaw na jeden dzień w lodówce.
3. Przed pieczeniem delikatnie obsmaż schab z każdej strony na rozgrzanej patelni, a następnie rozsyp majeranek (60 g) na folii aluminiowej i obtocz w nim schab. Na koniec zawiń mięso w folię.
4. Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut.
5. W międzyczasie posiekaj w kostkę cebulę szalotkę i podsmaż ją na gorącym tłuszczu.
6. 250 ml ciepłej wody dolej do soku z pieczeni mięsa i dodaj esencję do sosu Knorr – sos będzie wtedy gęsty i idealnie przyprawiony. Wszystko należy ze sobą dokładnie wymieszać tak, by nie pozostawić żadnej grudki. Całość gotuj przez koło 2 minuty i dodaj śmietanę. Na koniec dodaj ok. 5 g roztartego w ręku majeranku.
Ładny schab.
Też często nadziewam schab śliwką. Nie próbowałam jednak z sosem majerankowym. Może być smakowity
mm, chude mięsko!
Na Świąteczny obiad.
Pyszności
przepis fajny, schab pyszny…. tylko wkurza mnie hasło oblany…. oblany to może być egzamin
napewno pysznie smakuje 🙂
Często robię schab ze sliwkami, niezupełnie w takiej wersji jak przepis powyzej, ale ten przepis przetestuję , gdyż brzmi zachęcająco.
Często robię schab ze sliwkami bez sosu i podaję jako zimną przekąskę.
Teściowa tradycyjnie na święta robi schab ze śliwką. W tym roku tez był. Na przyszłe święta podrzucę jej przepis na sos majerankowy.
Piekę taki schab ze śliwką ,jest wyśmienity.
Doskonały pomysł na świąteczny czy niedzielny obiad.
Często piekę schab , ale nie przepadam za śliwkami , moim zdaniem swoim słodkawym smakiem psują nieco smak schabu – moim chłopakom to smakuje , mi nie za bardzo .