Pieczony schab ze śliwką oblany sosem majerankowym

pieczony-schab-ze-sliwka-w-sosie-majerankowym-(2)Pieczony schab ze śliwką oblany sosem majerankowym

Składniki:

– 1,5 kg schabu środkowego bez kości
– 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
– 3 łyżki musztardy sarepskiej
– 50 ml oleju
– 4 łyżki oleju roślinnego
– 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
– 300 g śliwek suszonych bez pestek
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 sztuka małej cebuli szalotki
– 65 g majeranku suszonego (zamiast majeranku możesz dodać tymianek)

Sposób przygotowania:

1. Na początku należy dokładnie oczyścić mięso z błonek. Natnij schab na całej długości na około 2 cm i włóż do środka suszone śliwki.
2. Dokładnie wymieszaj olej, musztardę oraz przyprawę do mięs Knorr. Schab natrzyj marynatą i pozostaw na jeden dzień w lodówce.
3. Przed pieczeniem delikatnie obsmaż schab z każdej strony na rozgrzanej patelni, a następnie rozsyp majeranek (60 g) na folii aluminiowej i obtocz w nim schab. Na koniec zawiń mięso w folię.
4. Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut.
5. W międzyczasie posiekaj w kostkę cebulę szalotkę i podsmaż ją na gorącym tłuszczu.
6. 250 ml ciepłej wody dolej do soku z pieczeni mięsa i dodaj esencję do sosu Knorr – sos będzie wtedy gęsty i idealnie przyprawiony. Wszystko należy ze sobą dokładnie wymieszać tak, by nie pozostawić żadnej grudki. Całość gotuj przez koło 2 minuty i dodaj śmietanę. Na koniec dodaj ok. 5 g roztartego w ręku majeranku.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (131 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  4 kwietnia 2015 12:38

    Ładny schab.

    Odpowiedz
  2. Gocha  4 kwietnia 2015 12:54

    Też często nadziewam schab śliwką. Nie próbowałam jednak z sosem majerankowym. Może być smakowity

    Odpowiedz
  3. Anita  4 kwietnia 2015 18:45

    mm, chude mięsko!

    Odpowiedz
  4. bbo  4 kwietnia 2015 20:40

    Na Świąteczny obiad.

    Odpowiedz
  5. Wusia  5 kwietnia 2015 07:19

    Pyszności

    Odpowiedz
  6. dakotka  5 kwietnia 2015 08:17

    przepis fajny, schab pyszny…. tylko wkurza mnie hasło oblany…. oblany to może być egzamin

    Odpowiedz
  7. edytka38  6 kwietnia 2015 18:52

    napewno pysznie smakuje 🙂

    Odpowiedz
  8. aseret  6 kwietnia 2015 21:09

    Często robię schab ze sliwkami, niezupełnie w takiej wersji jak przepis powyzej, ale ten przepis przetestuję , gdyż brzmi zachęcająco.
    Często robię schab ze sliwkami bez sosu i podaję jako zimną przekąskę.

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  7 kwietnia 2015 17:36

    Teściowa tradycyjnie na święta robi schab ze śliwką. W tym roku tez był. Na przyszłe święta podrzucę jej przepis na sos majerankowy.

    Odpowiedz
  10. macierzanka  7 kwietnia 2015 19:38

    Piekę taki schab ze śliwką ,jest wyśmienity.

    Odpowiedz
  11. Kmakolagwa  7 kwietnia 2015 20:45

    Doskonały pomysł na świąteczny czy niedzielny obiad.

    Odpowiedz
  12. efffciaa  14 marca 2016 15:48

    Często piekę schab , ale nie przepadam za śliwkami , moim zdaniem swoim słodkawym smakiem psują nieco smak schabu – moim chłopakom to smakuje , mi nie za bardzo .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany