Pieczony schab ze śliwką – szybki przepis
Pieczony schab ze śliwką
Składniki na pieczony schab ze śliwką:
– 1-1,2 kg schabu wieprzowego
– 300-400g śliwek suszonych bez pestek
– suszony majeranek
– czosnek
– sos sojowy Kikkoman
– olej rzepakowy
– miód
– sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Śliwki poddusić w sosie sojowym z dodatkiem wody. Po ostudzeniu odcedzić. Schab opłukać pod bieżącą wodą. Za pomocą długiego, wąskiego noża (np. trybownika) lub szpikulca zrobić otwór przez środek mięśnia. Następnie należy nafaszerować schab śliwkami, związać sznurkiem, posolić, popieprzyć i obsmażyć równomiernie na niewielkiej ilości oleju, aż skórka będzie apetycznie zarumieniona.
Z 2 łyżek sosu sojowego, łyżki miodu, oleju, drobno posiekanego czosnku i majeranku sporządzić marynatę, którą dokładnie wcieramy w mięso.
Piec schab w 180°C przez ok. 1-1,5 h.