Pieczony pstrąg z boczkiem
Czas przygotowania dania: Pieczony pstrąg z boczkiem – 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na danie: Pieczony pstrąg z boczkiem
- – świeży, patroszony pstrąg z głową – 4 sztuki
- – Sos borowikowy Knorr – 1 opakowanie
- – Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
- – wędzony boczek w plastrach – 200 g
- – pieczarki – 100 g
- – ząbek czosnku – 4 sztuki
- – mała gałązka świeżego rozmarynu – 4 sztuki
- – cytryna – 0,5 sztuki
- – śmietana 18% – 150 ml
- – pieprz
- – woda – 150 ml
Sposób przygotowania:
- Wypatroszone pstrągi oczyść z łusek i poodcinaj płetwy. Każdą rybę dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Na grzbiecie z obu stron zrób nacięcia ostrym nożem. Obsyp ryby przyprawą Knorr, dzięki czemu zyskają intensywny smak i doskonały aromat.
- Do wnętrza ryb włóż gałązkę rozmarynu i rozgnieciony nożem lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Skrop pstrąga sokiem z cytryny.
- Każdą rybę ułóż na dwóch plasterkach wędzonego boczku i zawiń.
- Otulone boczkiem ryby obsmaż na patelni, po kilka minut na każdej ze stron. Następnie ostrożnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw rozgrzanego do 190°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
- Przygotuj sos borowikowy. Zawartość opakowania sosu Knorr dokładnie wymieszaj ze śmietaną i wodą.
- Umyte i osuszone pieczarki pokrój w ósemki lub w ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Podsmaż je na tej samej patelni, na której smażyły się pstrągi. Grzyby zalej sosem. Całość zagotuj. Gotowym, gorącym sosem obficie polej rybę tuż przed podaniem. Danie serwuj z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Komentarze
Ciekawe połączenie 😉
nigdy tak nie robiłam może warto spróbować
Boczek i pstrąg… ciekawe, ale ja wolę boczek.
Wygląda bardzo smacznie. Lubię mięsko, lubię rybki 🙂
Ciekawy przepis 🙂
Połączenie ryby i boczku do mnie nie przemawia.
Ryba, boczek, grzybowy sosik z torebki… Szczerze mówiąc nie odważyłabym się na takie połączenie.
Nie mogę patrzeć na „ciało” na talerzu, te oczy mnie odstraszają 😀
Lubię boczek, ale przy rybach jest całkowicie zbędny.
Ryba z boczkiem i grzybami -dość odważne połączenie.Chyba się nie skuszę, choć na talerzu wygląda kolorowo.
Szukałam przepisu na pstrąga. Ten wydaje się być bardzo.smaczny. wypróbuję go jeszcze w tym tygodniu. Mąż się ucieszy. Kocha boczek :-).
Myślę, że to danie mogłoby mi zasmakować 🙂 Czy się odważę je zrobić – zobaczymy 🙂
hmm, osobiście chyba nigdy nie jadłam pstrąga.
Ciekawe jak smakuje takie połączenie. 🙂
Uwielbiam pstrąga , ale nie cierpię boczku . Zresztą pstrąg mi najbardziej smakuje z patelni z dodatkiem masełka i obowiązkowo z frytkami i surówką 🙂 Pyszności 🙂
Lubie pstrąga a tak podany na pewno smakuje wysmienicie
ale połączenie super