Pieczony pstrąg z boczkiem

Pieczony pstrąg z boczkiem

Czas przygotowania dania: Pieczony pstrąg z boczkiem –  60 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na danie: Pieczony pstrąg z boczkiem

  • – świeży, patroszony pstrąg z głową – 4 sztuki
  • – Sos borowikowy Knorr – 1 opakowanie
  • – Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • – wędzony boczek w plastrach – 200 g
  • – pieczarki – 100 g
  • – ząbek czosnku – 4 sztuki
  • – mała gałązka świeżego rozmarynu – 4 sztuki
  • – cytryna – 0,5 sztuki
  • – śmietana 18% – 150 ml
  • – pieprz
  • – woda – 150 ml

Sposób przygotowania:

  1. Wypatroszone pstrągi oczyść z łusek i poodcinaj płetwy. Każdą rybę dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Na grzbiecie z obu stron zrób nacięcia ostrym nożem. Obsyp ryby przyprawą Knorr, dzięki czemu zyskają intensywny smak i doskonały aromat.
  2. Do wnętrza ryb włóż gałązkę rozmarynu i rozgnieciony nożem lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Skrop pstrąga sokiem z cytryny.
  3. Każdą rybę ułóż na dwóch plasterkach wędzonego boczku i zawiń.
  4. Otulone boczkiem ryby obsmaż na patelni, po kilka minut na każdej ze stron. Następnie ostrożnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw rozgrzanego do 190°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
  5. Przygotuj sos borowikowy. Zawartość opakowania sosu Knorr dokładnie wymieszaj ze śmietaną i wodą.
  6. Umyte i osuszone pieczarki pokrój w ósemki lub w ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Podsmaż je na tej samej patelni, na której smażyły się pstrągi. Grzyby zalej sosem. Całość zagotuj. Gotowym, gorącym sosem obficie polej rybę tuż przed podaniem. Danie serwuj z pieczonymi ziemniakami i surówką.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (162 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kropka  5 lutego 2016 15:21

    Ciekawe połączenie 😉

    Odpowiedz
  2. Jaworka  5 lutego 2016 16:26

    nigdy tak nie robiłam może warto spróbować

    Odpowiedz
  3. martucha180  5 lutego 2016 16:33

    Boczek i pstrąg… ciekawe, ale ja wolę boczek.

    Odpowiedz
  4. Żanett  5 lutego 2016 17:11

    Wygląda bardzo smacznie. Lubię mięsko, lubię rybki 🙂

    Odpowiedz
  5. sylwiawes  5 lutego 2016 18:50

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  6. martus2833  5 lutego 2016 20:21

    Połączenie ryby i boczku do mnie nie przemawia.

    Odpowiedz
  7. Joanna007  5 lutego 2016 21:31

    Ryba, boczek, grzybowy sosik z torebki… Szczerze mówiąc nie odważyłabym się na takie połączenie.

    Odpowiedz
  8. scrabble  6 lutego 2016 12:16

    Nie mogę patrzeć na „ciało” na talerzu, te oczy mnie odstraszają 😀

    Odpowiedz
  9. bbo  6 lutego 2016 13:48

    Lubię boczek, ale przy rybach jest całkowicie zbędny.

    Odpowiedz
  10. Wusia  7 lutego 2016 18:48

    Ryba z boczkiem i grzybami -dość odważne połączenie.Chyba się nie skuszę, choć na talerzu wygląda kolorowo.

    Odpowiedz
  11. lilkawodna  8 lutego 2016 12:19

    Szukałam przepisu na pstrąga. Ten wydaje się być bardzo.smaczny. wypróbuję go jeszcze w tym tygodniu. Mąż się ucieszy. Kocha boczek :-).

    Odpowiedz
  12. Aneta  8 lutego 2016 15:36

    Myślę, że to danie mogłoby mi zasmakować 🙂 Czy się odważę je zrobić – zobaczymy 🙂

    Odpowiedz
  13. Anita  15 lutego 2016 19:56

    hmm, osobiście chyba nigdy nie jadłam pstrąga.

    Odpowiedz
  14. Patriszia  21 lutego 2016 23:14

    Ciekawe jak smakuje takie połączenie. 🙂

    Odpowiedz
  15. efffciaa  15 kwietnia 2016 10:42

    Uwielbiam pstrąga , ale nie cierpię boczku . Zresztą pstrąg mi najbardziej smakuje z patelni z dodatkiem masełka i obowiązkowo z frytkami i surówką 🙂 Pyszności 🙂

    Odpowiedz
  16. luna341  29 lipca 2016 18:04

    Lubie pstrąga a tak podany na pewno smakuje wysmienicie

    Odpowiedz
  17. m258  29 listopada 2016 15:59

    ale połączenie super

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany