Pieczony na grillu dorsz z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią oraz sosem pieprzowym

Danie to możemy zaliczyć do zdrowych, dietetycznych dań na grilla. Warto spróbować!

Pieczony na grillu dorsz z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią oraz sosem pieprzowym

Składniki na danie – Pieczony na grillu dorsz z dodatkami:

  • 4 duże filety z dorsza
  • 8 sztuk pomidorów suszonych w oliwie
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 sztuka cebuli czerwonej
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki parmezanu w płatkach
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki sosu Green Pepper Hellmann’s
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój filety na dwie równe połówki. Posmaruj je z każdej strony sosem pieprzowym Hellmann’s.
  2. Na czterech filetach połóż po 2 pomidory suszone, listki bazylii oraz krążki cebuli.
  3. Każdą tak przygotowaną porcję przykryj drugą połową ryby.
  4. Porcje ryby owiń folią aluminiową, następnie połóż na grillu i opiekaj przez około 10 minut. W połowie czasu pieczenia przewróć rybę na drugi bok.
  5. Do szklanki wlej sos sałatkowy Knorr i rozmieszaj go z trzema łyżkami wody, dodaj oliwę z suszonych pomidorów.
  6. Opukaj rukolę i zmieszaj ją z płatkami parmezanu, całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj.
  7. Grillowaną rybę odwiń z folii i wyłóż na talerz. Podawaj z sałatą i bagietką lub ziemniakami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (316 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...