Pieczony na grillu dorsz z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią oraz sosem pieprzowym

Pieczony-dorsz-z-suszonymi-pomidorami,-świeżą-bazylią-oraz-sosem--pieprzowym

Składniki na danie – Pieczony na grillu dorsz z dodatkami:

  • 4 duże filety z dorsza
  • 8 sztuk pomidorów suszonych w oliwie
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 sztuka cebuli czerwonej
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżki parmezanu w płatkach
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 4 łyżki sosu Green Pepper Hellmann’s
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój filety na dwie równe połówki. Posmaruj je z każdej strony sosem pieprzowym Hellmann’s.
  2. Na czterech filetach połóż po 2 pomidory suszone, listki bazylii oraz krążki cebuli.
  3. Każdą tak przygotowaną porcję przykryj drugą połową ryby.
  4. Porcje ryby owiń folią aluminiową, następnie połóż na grillu i opiekaj przez około 10 minut. W połowie czasu pieczenia przewróć rybę na drugi bok.
  5. Do szklanki wlej sos sałatkowy Knorr i rozmieszaj go z trzema łyżkami wody, dodaj oliwę z suszonych pomidorów.
  6. Opukaj rukolę i zmieszaj ją z płatkami parmezanu, całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj.
  7. Grillowaną rybę odwiń z folii i wyłóż na talerz. Podawaj z sałatą i bagietką lub ziemniakami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  8 maja 2015 14:22

    Dla mnie bez cebuli.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  8 maja 2015 14:39

    Lubię dorsza i bardzo lubię suszone pomidory. Zdrowa potrawa z grilla. Wszystko mnie przekonuje.

    Odpowiedz
  3. bbo  8 maja 2015 15:02

    Zdrowe jedzenie i zdrowo przygotowane.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  8 maja 2015 20:13

    Ciekawa kompozycja, warto spróbować.

    Odpowiedz
  5. Patriszia  8 maja 2015 21:59

    Bez cebuli i byłby idealnie ;p

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  9 maja 2015 12:04

    Pycha! Grillowana ryba to jedno z moich ulubionych dań. Lubię szukać nowych inspiracji na przygotowanie takiej rybki. Ten sposób napewno wypróbuje.

    Odpowiedz
  7. Wusia  9 maja 2015 15:04

    I ulubiony dorsz i suszone pomidory -bardzo malownicze danie.

    Odpowiedz
  8. Justyna  9 maja 2015 15:14

    Smakowicie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  9. efffciaa  25 marca 2016 18:53

    Dorsza uwielbiam w każdej postaci , z grilla też smakuje rewelacyjnie , jednak nie lubię ani cebuli , ani suszonych pomidorów , więc pozostanę przy dorszu z grilla 🙂

    Odpowiedz
  10. AnnStyl  1 stycznia 2017 18:38

    To moze być dobre danie. Dorsz ma świetne mięso, a w podanej wersji brzmi ciekawie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany