Pieczony na grillu dorsz z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią oraz sosem pieprzowym
Danie to możemy zaliczyć do zdrowych, dietetycznych dań na grilla. Warto spróbować!
Składniki na danie – Pieczony na grillu dorsz z dodatkami:
- 4 duże filety z dorsza
- 8 sztuk pomidorów suszonych w oliwie
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 1 sztuka cebuli czerwonej
- 2 garście rukoli
- 2 łyżki parmezanu w płatkach
- kilka listków świeżej bazylii
- 4 łyżki sosu Green Pepper Hellmann’s
- 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego Knorr
Sposób przygotowania:
- Przekrój filety na dwie równe połówki. Posmaruj je z każdej strony sosem pieprzowym Hellmann’s.
- Na czterech filetach połóż po 2 pomidory suszone, listki bazylii oraz krążki cebuli.
- Każdą tak przygotowaną porcję przykryj drugą połową ryby.
- Porcje ryby owiń folią aluminiową, następnie połóż na grillu i opiekaj przez około 10 minut. W połowie czasu pieczenia przewróć rybę na drugi bok.
- Do szklanki wlej sos sałatkowy Knorr i rozmieszaj go z trzema łyżkami wody, dodaj oliwę z suszonych pomidorów.
- Opukaj rukolę i zmieszaj ją z płatkami parmezanu, całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj.
- Grillowaną rybę odwiń z folii i wyłóż na talerz. Podawaj z sałatą i bagietką lub ziemniakami.