Pieczony łosoś z pieprzowo-orzechową salsą

Pieczony łosoś z pieprzowo-orzechową salsą

Składniki na danie: Łosoś z pieprzowo-orzechową salsą

600 g filetu z łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól morska, świeżo zmielony pieprz
1 organiczna limonka
Kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
Papier do pieczenia

Salsa:
Po ½ czerwonej, żółtej i zielonej papryki
1 szalotka
1 łyżka oliwy z oliwek
60 g Kalifornijskich Orzechów Włoskich
Sok z jednej limonki
Sól morska, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:

Krok 1
Filet z łososia umyć, osuszyć i pokroić na cztery kawałki. Posmarować oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Umieścić kawałki łososia na arkuszach papieru do pieczenia. Umyć limonkę i pokroić w plastry. Umyj zioła i dodać razem z limonką do łososia. Zawinąć papierem.

Krok 2
Umieść paczuszki z łososiem na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 160°C/z termoobiegiem: 140°C/gaz: podziałka na 2) przez 18-20 minut.

Krok 3
Paprykę umyć, szalotki obrać i drobno posiekać. Rozgrzać oliwę. Lekko podsmażyć paprykę i szalotki, aż będą al dente. Orzechy posiekać i dodać do papryki. Wymieszać z sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z paczuszkami z łososiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  26 listopada 2015 11:22

    Lubię ryby i każdemu nowemu przepisói na jej przygotowanie mówię zdecydowane TAK!!! 🙂

    Odpowiedz
    • Żanett  26 listopada 2015 15:47

      Ja również 🙂

      Odpowiedz
  2. bbo  26 listopada 2015 11:40

    Świetny przepis. W weekend pichcę.

    Odpowiedz
  3. Wusia  26 listopada 2015 13:09

    Bardzo dobry i zdrowy przepis i coś innego niż mdły karp na wigilijnym stole.

    Odpowiedz
  4. Aneta  26 listopada 2015 16:01

    Wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  5. IwonaLFC  26 listopada 2015 20:09

    Salsa wydaje się być intrygująca. Na pewno warto wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  6. martucha180  26 listopada 2015 23:14

    Zjadłoby się

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  27 listopada 2015 14:30

    Super przepis, a salsa wygląda jak małe kulinarne dzieło sztuki!

    Odpowiedz
  8. Patriszia  29 listopada 2015 21:17

    Danie idealne dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  9. Kmakolagwa  5 grudnia 2015 19:23

    Pycha!

    Odpowiedz
  10. joanna252  1 stycznia 2016 11:07

    Fajny przepis lubię takie nowe smaki 🙂

    Odpowiedz
  11. nungal  17 lutego 2016 19:29

    cudownie podane – od razu chciałoby się zabrać za przygotowywanie takiego cuda 🙂

    Odpowiedz
  12. efffciaa  22 marca 2016 12:16

    Łososia to ja uwielbiam w każdej postaci , zarówno w wymyślnych przepisach , jak i najprostszego łososia pieczonego w piekarniku z pieprzem i solą 🙂 to moja ulubiona ryba .

    Odpowiedz
  13. marcia7  17 sierpnia 2016 20:43

    Bardzo apetycznie to wygląda

    Odpowiedz
  14. stokrotkapolna  25 października 2016 07:47

    Świetny przepis. I nie koniecznie musi być do tego użyty łosoś. Może być inna ryba. Ten przepis to pewnie wypróbuję jak odwiedzi mnie moja wnuczka. Już go sobie zapisuję do mojego zeszycika z przepisami.

    Odpowiedz
  15. AnnStyl  15 kwietnia 2017 21:19

    Pycha. Świetny przepis. Łosoś to u mnie numer jeden z ryb. Oprócz tego, że jest pyszny to do tego bardzo zdrowy. Ostatnio miałam przyjemność jeść łososia w cieście francuskim. Miodzio. Ale ten przepis jest też super.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany