Pieczony łosoś z pieprzowo-orzechową salsą
Składniki na danie: Łosoś z pieprzowo-orzechową salsą
600 g filetu z łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól morska, świeżo zmielony pieprz
1 organiczna limonka
Kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
Papier do pieczenia
Salsa:
Po ½ czerwonej, żółtej i zielonej papryki
1 szalotka
1 łyżka oliwy z oliwek
60 g Kalifornijskich Orzechów Włoskich
Sok z jednej limonki
Sól morska, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Filet z łososia umyć, osuszyć i pokroić na cztery kawałki. Posmarować oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Umieścić kawałki łososia na arkuszach papieru do pieczenia. Umyć limonkę i pokroić w plastry. Umyj zioła i dodać razem z limonką do łososia. Zawinąć papierem.
Krok 2
Umieść paczuszki z łososiem na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 160°C/z termoobiegiem: 140°C/gaz: podziałka na 2) przez 18-20 minut.
Krok 3
Paprykę umyć, szalotki obrać i drobno posiekać. Rozgrzać oliwę. Lekko podsmażyć paprykę i szalotki, aż będą al dente. Orzechy posiekać i dodać do papryki. Wymieszać z sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z paczuszkami z łososiem.