Przepis na: Pieczony łosoś z musztardą z Cremony

Pieczony losos z musztarda z Cremony

Składniki na danie – Pieczony łosoś z musztardą z Cremony: 

4 x 200 g grubych filetów z łososia,

4 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny,

2 łyżki drobno posiekanych owoców z musztardy z Cremony,

2 łyżki syropu ze słoika,

3 gałązki świeżej mięty,

450 g oskrobanych młodych ziemniaków,

2 małe cukinie pokrojone w paski,

garść kwiatków cukinii (opcjonalnie), sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie: 

Rozgrzej piec do 200 oC. Natrzyj łososia łyżką oliwy i połóż go na formie do pieczenia. Polej sokiem z cytryny i posyp drobno posiekanymi owocami z musztardy, na wierzch połóż gałązki mięty. Dopraw, następnie odstaw, by postał przez 10 minut w temperaturze pokojowej. Wrzuć ziemniaki do garnka wrzącej, osolonej wody i gotuj, aż będą miękkie. W tym czasie piecz łososia przez 15 minut, aż zacznie się karmelizować na stronie zewnętrznej; środek powinien pozostać lekko różowy. Zagotuj drugi garnek wody, wrzuć do niego cukinię i gotuj przez 5 minut, aż będzie miękka. Wyjmij warzywa łyżką durszlakową i wysusz. Przepołów odcedzone ziemniaki i zmieszaj je z cukinią. Skrop warzywa resztą oliwy z oliwek, przypraw i posmaruj owocowym syropem z musztardy. Jeżeli używasz kwiatów cukinii, smaż je w głębokim tłuszczu przez 1 minutę, aż będą chrupkie, następnie dokładnie osusz. Podziel warzywa na 4 talerze i na wierzch każdego ułóż filet z łososia, cały lub podzielony na duże kawałki. Przybierz ewentualnie usmażonymi różyczkami cukinii. Jeżeli chcesz, podaj z dodatkowymi owocami z musztardy. Łososia jest łatwo upiec, bo widać wyraźną zmianę koloru. Pamiętaj jednak, że sekretem idealnej potrawy jest jest to, aby łosoś pozostał w środku niedopieczony, żeby był wilgotny. Musztarda z Cremony to rodzaj konfitury z wiśni, fig i małych gruszek zalanych syropem z musztardy i miodu (jest dostępna w delikatesach z włoskimi produktami).

Materiał pochodzi z serwisu: www.amo-italia.com

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (196 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  3 kwietnia 2016 21:49

    Uwielbiam łososia , w każdej postaci . Mój mąż jest mistrzem w przyrządzaniu ryb , zarówno według bardziej wymyślnych , jak i według prostych przepisów , tak czy siak smak zachwyca .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany