Przepis na: Pieczony łosoś z musztardą z Cremony
Składniki na danie – Pieczony łosoś z musztardą z Cremony:
4 x 200 g grubych filetów z łososia,
4 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny,
2 łyżki drobno posiekanych owoców z musztardy z Cremony,
2 łyżki syropu ze słoika,
3 gałązki świeżej mięty,
450 g oskrobanych młodych ziemniaków,
2 małe cukinie pokrojone w paski,
garść kwiatków cukinii (opcjonalnie), sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piec do 200 oC. Natrzyj łososia łyżką oliwy i połóż go na formie do pieczenia. Polej sokiem z cytryny i posyp drobno posiekanymi owocami z musztardy, na wierzch połóż gałązki mięty. Dopraw, następnie odstaw, by postał przez 10 minut w temperaturze pokojowej. Wrzuć ziemniaki do garnka wrzącej, osolonej wody i gotuj, aż będą miękkie. W tym czasie piecz łososia przez 15 minut, aż zacznie się karmelizować na stronie zewnętrznej; środek powinien pozostać lekko różowy. Zagotuj drugi garnek wody, wrzuć do niego cukinię i gotuj przez 5 minut, aż będzie miękka. Wyjmij warzywa łyżką durszlakową i wysusz. Przepołów odcedzone ziemniaki i zmieszaj je z cukinią. Skrop warzywa resztą oliwy z oliwek, przypraw i posmaruj owocowym syropem z musztardy. Jeżeli używasz kwiatów cukinii, smaż je w głębokim tłuszczu przez 1 minutę, aż będą chrupkie, następnie dokładnie osusz. Podziel warzywa na 4 talerze i na wierzch każdego ułóż filet z łososia, cały lub podzielony na duże kawałki. Przybierz ewentualnie usmażonymi różyczkami cukinii. Jeżeli chcesz, podaj z dodatkowymi owocami z musztardy. Łososia jest łatwo upiec, bo widać wyraźną zmianę koloru. Pamiętaj jednak, że sekretem idealnej potrawy jest jest to, aby łosoś pozostał w środku niedopieczony, żeby był wilgotny. Musztarda z Cremony to rodzaj konfitury z wiśni, fig i małych gruszek zalanych syropem z musztardy i miodu (jest dostępna w delikatesach z włoskimi produktami).
Materiał pochodzi z serwisu: www.amo-italia.com