Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym
Składniki na danie: Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym
- 1 cały Kurczak Zagrodowy
- 4 łyżki masła
- garść liści szałwii
- ½ łyżeczki soli
- 300 g dyni pokrojonej w kostkę
- 300 g pomidorków koktajlowych
Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.
Pomysł na to danie zaproponował Sedar S.A. – producent Kurczaka Zagrodowego – produktu w 100% naturalnego.
Komentarze
Kurczak tak, ale dynia niekoniecznie 🙂
Też mam wątpliwości co do tej dyni.
Musi być pyszne
Ta dynia do mnie nie przemawia.
W takiej wersji kurczaka nie jadłam, więc może kiedyś zrobię.
Ciekawy przepis,warto spróbować 🙂
Ciekawy przepis i łatwy w wykonaniu i nie drogi więc warto go wypróbować tylko może bez dyni
Zrobiłam się głodna, a przed chwilką zjadłam śniadanie.
Chętnie wypróbuję ::)
Wygląda pysznie! 🙂
mniam !!