Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

Składniki na danie: Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

  • 1 cały Kurczak Zagrodowy
  • 4 łyżki masła
  • garść liści szałwii
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 300 g pomidorków koktajlowych

Marynata:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.

 

Pomysł na to danie zaproponował Sedar S.A. – producent Kurczaka Zagrodowego – produktu w 100% naturalnego.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (187 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  27 października 2015 13:00

    Kurczak tak, ale dynia niekoniecznie 🙂

    Odpowiedz
    • bbo  27 października 2015 14:22

      Też mam wątpliwości co do tej dyni.

      Odpowiedz
  2. Agnieszka  27 października 2015 13:44

    Musi być pyszne

    Odpowiedz
  3. martucha180  27 października 2015 14:54

    Ta dynia do mnie nie przemawia.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  27 października 2015 15:13

    W takiej wersji kurczaka nie jadłam, więc może kiedyś zrobię.

    Odpowiedz
  5. sylwiawes  27 października 2015 20:04

    Ciekawy przepis,warto spróbować 🙂

    Odpowiedz
  6. Jaworka  27 października 2015 20:17

    Ciekawy przepis i łatwy w wykonaniu i nie drogi więc warto go wypróbować tylko może bez dyni

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  28 października 2015 10:28

    Zrobiłam się głodna, a przed chwilką zjadłam śniadanie.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  28 października 2015 20:44

    Chętnie wypróbuję ::)

    Odpowiedz
  9. Aneta  29 października 2015 09:51

    Wygląda pysznie! 🙂

    Odpowiedz
  10. framboise  31 października 2016 09:16

    mniam !!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany