Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

Składniki na danie: Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

  • 1 cały Kurczak Zagrodowy
  • 4 łyżki masła
  • garść liści szałwii
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 300 g pomidorków koktajlowych

Marynata:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.

 

Pomysł na to danie zaproponował Sedar S.A. – producent Kurczaka Zagrodowego – produktu w 100% naturalnego.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...