Pieczony kurczak z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

Chrupiąca, rumiana skórka, pod nią warstwa pachnącego masła szałwiowego, a wokół słodkawa dynia i soczyste pomidorki, które w piecu zamieniają się w gęsty, naturalny sos. To prosty, jesienny obiad „z jednego naczynia”: mięso pozostaje soczyste dzięki masłu wsuniętemu pod skórę, szałwia dodaje eleganckiej, ziołowej nuty, a warzywa balansują całość kwasowością i słodyczą. Danie wygląda imponująco, ale wymaga tylko kilku składników i odrobiny cierpliwości przy pieczeniu.
Przepis na pieczonego kurczaka z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym
Czas: Przygotowanie (aktywne): ok. 15 minut
Marynowanie: min. 2 godz. (nie wliczone do łącznego czasu)
Pieczenie: 60 minut
Łącznie bez marynowania: ok. 1 godz. 15 minut
Ilość porcji: 4 (dla kurczaka ok. 1.4–1.8 kg)
Kaloryczność – Na 1 porcję (z 4): ~ 680 kcal
Składniki na danie:
- 1 cały Kurczak Zagrodowy
- 4 łyżki masła
- garść liści szałwii
- ½ łyżeczki soli
- 300 g dyni pokrojonej w kostkę
- 300 g pomidorków koktajlowych
Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Masło wymieszać z szałwią i ½ łyżeczki soli i włożyć pod skórę na piersiach kurczaka. Ułożyć kurczaka w naczyniu, obłożyć dynią i pomidorami, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut, co jakiś czas podlewając roztopionym masłem szałwiowym. Następnie obrócić i piec kolejne 30 minut.
Pomysł na to danie zaproponował Sedar S.A. – producent Kurczaka Zagrodowego – produktu w 100% naturalnego.


(229 głosów, średnia: 4,52 z 5)