Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

Pieczony-filet-z-indyka-w-sosie-beszamelowym

Przepis na Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną jest autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

  • – filet z indyka firmy Gzella   – 1 cała mała pierś (ok. 1kg)
  • – oliwa – 100ml
  • – sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona – po jednej płaskiej łyżeczce
  • – majeranek – 3 łyżeczki
  • – czosnek – 3 ząbki
  • – masło  – 100g
  • – mąka pszenna –  100g
  • – rosół lub bulion  – 1
  • – śmietanka słodka 18% – 100g
  • – pieprz biały, gałka muszkatołowa  do smaku
  • – konfitura z żurawiny – 6 – 7 płaskich łyżek
  • – płatki chilli
  • – natka pietruszki

 

Wykonanie:

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, papryką, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C  przez ok. 1 godzinę.

Masło rozpuścić  w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć krótką chwilę. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą.

Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej łyżce zimnej konfitury żurawinowej. Na koniec oprószyć delikatnie płatkami chilli i udekorować listkami natki pietruszki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (224 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...