Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną
Przepis na Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną jest autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na danie: Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną
- – filet z indyka firmy Gzella – 1 cała mała pierś (ok. 1kg)
- – oliwa – 100ml
- – sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona – po jednej płaskiej łyżeczce
- – majeranek – 3 łyżeczki
- – czosnek – 3 ząbki
- – masło – 100g
- – mąka pszenna – 100g
- – rosół lub bulion – 1
- – śmietanka słodka 18% – 100g
- – pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku
- – konfitura z żurawiny – 6 – 7 płaskich łyżek
- – płatki chilli
- – natka pietruszki
Wykonanie:
Oliwę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, papryką, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C przez ok. 1 godzinę.
Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć krótką chwilę. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą.
Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej łyżce zimnej konfitury żurawinowej. Na koniec oprószyć delikatnie płatkami chilli i udekorować listkami natki pietruszki.
Żurawinę uwielbiam i potrafię zjeść w najróżniejszych połączeniach. Przedstawiony przepis jest bardzo ciekawy, być może wypróbuję na jakąś „specjalną okazję” 🙂 Mam nadzieję, że będzie smacznie 🙂
Ja bez sosu poproszę 😉
Ja biorę wszystko razem. I dużo 🙂
Wygląda smakowicie 🙂
Świetny przepis i na pewno się na niego skuszę z sosem beszamelowym i żurawiną na pewno będzie smaczny na najbliższą niedziele będzie u mnie na stole
Apetyczne danie,też wkrótce zrobię.
Mniam, mniam 🙂
Przepis bardzo fajny. Wykwintne danie, które nie tylko ładnie wygada ale na pewno i bardzo dobrze smakuje. Lubię połączenie sakowe mięsa i słodko-kwaśnej żurawiny. Przepis wykorzystam.
no nie powie, spróbowałabym 😀
Indyk gości w mojej kuchni bardzo rzadko. Chyba pora to zmienić?
Chętnie bym zjadła taki obiadek. A żurawina bardzo pasuje do mięsa drobiowego.
Pieczony indyk to jest to, samo zdrowie .Ja do worka w którym go piekę wrzucam dobrą garść suszonej żurawiny. I mam aromat żurawiny już w mięsie. A dodana później konfitura dodaje wykwintności i przełamuje nieco smak dania.
Lubię drób i indyka jem dość często, ale zawsze staram się by jego smak był bardziej wyrazisty. Żurawina jest jednym
z sposobów.
Danie wygląda bardzo smakowicie.Filet z indyka jest nieco słodkawym mięsem ,kwaskowata żurawina nada mu odrobiny wyrazistości a beszamel troche mi tu nie pasuje bo to mdły sos.Moge sie jednak mylić .Najlepiej przyrządzić takie danie i sie przekonać co do smaku
Świetne danie 🙂
Uwielbiamy z mężem takie dania często u nas w domu gości kurczak i ta żurawina nadaje intensywnego i wyrazistego smaku mięso nie traci swojego smaku beszamelu nigdy nie próbowałabym gdyż sos żurawinowy zdecydowanie wystarczyłby moim zdaniem
Bardzo fajne danie. Lubię połączenie żurawiny i mięsa. Często gotuję takie dania. Ten przepis również trafi na moja listę dań do ugotowania.