Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

Pieczony-filet-z-indyka-w-sosie-beszamelowym

Przepis na Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną jest autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

  • – filet z indyka firmy Gzella   – 1 cała mała pierś (ok. 1kg)
  • – oliwa – 100ml
  • – sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona – po jednej płaskiej łyżeczce
  • – majeranek – 3 łyżeczki
  • – czosnek – 3 ząbki
  • – masło  – 100g
  • – mąka pszenna –  100g
  • – rosół lub bulion  – 1
  • – śmietanka słodka 18% – 100g
  • – pieprz biały, gałka muszkatołowa  do smaku
  • – konfitura z żurawiny – 6 – 7 płaskich łyżek
  • – płatki chilli
  • – natka pietruszki

 

Wykonanie:

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, papryką, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C  przez ok. 1 godzinę.

Masło rozpuścić  w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć krótką chwilę. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą.

Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej łyżce zimnej konfitury żurawinowej. Na koniec oprószyć delikatnie płatkami chilli i udekorować listkami natki pietruszki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (162 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  15 lutego 2016 12:14

    Żurawinę uwielbiam i potrafię zjeść w najróżniejszych połączeniach. Przedstawiony przepis jest bardzo ciekawy, być może wypróbuję na jakąś „specjalną okazję” 🙂 Mam nadzieję, że będzie smacznie 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  15 lutego 2016 13:05

    Ja bez sosu poproszę 😉

    Odpowiedz
  3. Żanett  15 lutego 2016 14:38

    Ja biorę wszystko razem. I dużo 🙂

    Odpowiedz
  4. esia189  15 lutego 2016 16:29

    Wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  5. Jaworka  15 lutego 2016 16:39

    Świetny przepis i na pewno się na niego skuszę z sosem beszamelowym i żurawiną na pewno będzie smaczny na najbliższą niedziele będzie u mnie na stole

    Odpowiedz
  6. macierzanka  15 lutego 2016 17:23

    Apetyczne danie,też wkrótce zrobię.

    Odpowiedz
  7. scrabble  15 lutego 2016 18:37

    Mniam, mniam 🙂

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  15 lutego 2016 18:58

    Przepis bardzo fajny. Wykwintne danie, które nie tylko ładnie wygada ale na pewno i bardzo dobrze smakuje. Lubię połączenie sakowe mięsa i słodko-kwaśnej żurawiny. Przepis wykorzystam.

    Odpowiedz
  9. Anita  15 lutego 2016 19:50

    no nie powie, spróbowałabym 😀

    Odpowiedz
  10. martus2833  15 lutego 2016 21:31

    Indyk gości w mojej kuchni bardzo rzadko. Chyba pora to zmienić?

    Odpowiedz
  11. bbo  15 lutego 2016 21:43

    Chętnie bym zjadła taki obiadek. A żurawina bardzo pasuje do mięsa drobiowego.

    Odpowiedz
  12. Wusia  17 lutego 2016 18:54

    Pieczony indyk to jest to, samo zdrowie .Ja do worka w którym go piekę wrzucam dobrą garść suszonej żurawiny. I mam aromat żurawiny już w mięsie. A dodana później konfitura dodaje wykwintności i przełamuje nieco smak dania.
    Lubię drób i indyka jem dość często, ale zawsze staram się by jego smak był bardziej wyrazisty. Żurawina jest jednym
    z sposobów.

    Odpowiedz
  13. luna341  19 lutego 2016 21:51

    Danie wygląda bardzo smakowicie.Filet z indyka jest nieco słodkawym mięsem ,kwaskowata żurawina nada mu odrobiny wyrazistości a beszamel troche mi tu nie pasuje bo to mdły sos.Moge sie jednak mylić .Najlepiej przyrządzić takie danie i sie przekonać co do smaku

    Odpowiedz
  14. Patriszia  21 lutego 2016 23:22

    Świetne danie 🙂

    Odpowiedz
  15. liliawodna1  22 lutego 2016 10:55

    Uwielbiamy z mężem takie dania często u nas w domu gości kurczak i ta żurawina nadaje intensywnego i wyrazistego smaku mięso nie traci swojego smaku beszamelu nigdy nie próbowałabym gdyż sos żurawinowy zdecydowanie wystarczyłby moim zdaniem

    Odpowiedz
  16. lilkawodna  27 marca 2016 16:57

    Bardzo fajne danie. Lubię połączenie żurawiny i mięsa. Często gotuję takie dania. Ten przepis również trafi na moja listę dań do ugotowania.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany