Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną
Przepis na Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną jest autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na danie: Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną
- – filet z indyka firmy Gzella – 1 cała mała pierś (ok. 1kg)
- – oliwa – 100ml
- – sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona – po jednej płaskiej łyżeczce
- – majeranek – 3 łyżeczki
- – czosnek – 3 ząbki
- – masło – 100g
- – mąka pszenna – 100g
- – rosół lub bulion – 1
- – śmietanka słodka 18% – 100g
- – pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku
- – konfitura z żurawiny – 6 – 7 płaskich łyżek
- – płatki chilli
- – natka pietruszki
Wykonanie:
Oliwę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, papryką, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C przez ok. 1 godzinę.
Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć krótką chwilę. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą.
Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej łyżce zimnej konfitury żurawinowej. Na koniec oprószyć delikatnie płatkami chilli i udekorować listkami natki pietruszki.