Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym
Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym
Składniki:
- – 1 kaczka
- – Przyprawa do kurczaka Knorr
- – 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
- – 50 g rodzynek
- – 2 łyżki miodu
- – 1 pomarańcza
- – 1 cebula
- – 1 jabłko
- – 1 łyżka majeranku
- – 1 łyżeczka mąki
- – 1 łyżka masła
- – 1 ząbek czosnku
- – 50 ml wody
- – 20 gramów żurawiny
- – 100 ml czerwonego wina
- – 50 g rodzynek
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj farsz do kaczki. Posiekaj w kostkę jabłko, pomarańcz, cebulę i dodaj posiekany ząbek czosnku oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Umyj starannie kaczkę. Do szklanki wsyp przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj ją z majerankiem i miodem. Wewnętrzną stronę kaczki posmaruj marynatą.
- Zeszklij na maśle cebulę, dodaj rodzynki. Następnie zalej winem i gotuj do momentu, aż wino całkowicie odparuje. Dolej 200 ml ciepłej wody oraz Esencję do sosu Knorr. Całość mieszaj, zagotuj i dodaj żurawinę z miodem. Sos powinien się gotować ok. 5 minut.
- Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do niego kaczkę. Po upływie 15 minut temperaturę należy zmniejszyć do 160°C i piec przez koło 90 minut. Następnie wyciągnij kaczkę z piekarnika, usuń z niej kości i wyporcjuj. Kaczkę należy podawać z sosem.
Komentarze
Musi być smaczna. Ja dzień przed pieczeniem kaczki, nacieram ją i zostawiam w przyprawach na noc – wtedy doskonale smak przypraw łączy się z mięsem
Kaczka TAK, ale rodzynki nigdy!
Ten sos!
za kaczką nie przepadam..
Nigdy kaczki nie jadłam. Muszę w końcu spróbować, bo jak się czyta taki przepis i ogląda zdjęcie to ślinka cieknie.
Nie jestem zbyt wielką fanką kaczki, ale o połączenie wygląda bardzo apetycznie.
Bardzo lubię kaczkę pieczoną z jabłkami i żurawiną ,ale ten przepis też wypróbuję.
Kaczka owszem smaczna ale w połączeniu z miodem rodzynkami i czosnkiem ?! no nie wiem ;/ ale może warto spróbować bo wygląda całkiem całkiem 😀
Ja jednak jestem za tradycyjnymi pierogami 🙂
Uwielbiam kaczkę w każdej postaci , ale w tej opcji jej jeszcze nie jadłam , ani nie robiłam . Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis i oczywiście podzielę się z wami jak mi wyszło 🙂