Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym

pieczona-kaczka-z-sosem-rodzynkowymPieczona kaczka z sosem rodzynkowym

Składniki:

  • – 1 kaczka
  • – Przyprawa do kurczaka Knorr
  • – 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
  • – 50 g rodzynek
  • – 2 łyżki miodu
  • – 1  pomarańcza
  • – 1  cebula
  • – 1 jabłko
  • – 1 łyżka majeranku
  • – 1 łyżeczka mąki
  • – 1 łyżka masła
  • – 1 ząbek czosnku
  • – 50 ml wody
  • – 20 gramów żurawiny
  • – 100 ml czerwonego wina
  • – 50 g rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj farsz do kaczki. Posiekaj w kostkę jabłko, pomarańcz, cebulę i dodaj posiekany ząbek czosnku oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Umyj starannie kaczkę. Do szklanki wsyp przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj ją z majerankiem i miodem. Wewnętrzną stronę kaczki posmaruj marynatą.
  3. Zeszklij na maśle cebulę, dodaj rodzynki. Następnie zalej winem i gotuj do momentu, aż wino całkowicie odparuje. Dolej 200 ml ciepłej wody oraz Esencję do sosu Knorr. Całość mieszaj, zagotuj i dodaj żurawinę z miodem. Sos powinien się gotować ok. 5 minut.
  4. Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do niego kaczkę. Po upływie 15 minut temperaturę należy zmniejszyć do 160°C i piec przez koło 90 minut. Następnie wyciągnij kaczkę z piekarnika, usuń z niej kości i wyporcjuj. Kaczkę należy podawać z sosem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (240 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...