Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym

pieczona-kaczka-z-sosem-rodzynkowymPieczona kaczka z sosem rodzynkowym

Składniki:

  • – 1 kaczka
  • – Przyprawa do kurczaka Knorr
  • – 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
  • – 50 g rodzynek
  • – 2 łyżki miodu
  • – 1  pomarańcza
  • – 1  cebula
  • – 1 jabłko
  • – 1 łyżka majeranku
  • – 1 łyżeczka mąki
  • – 1 łyżka masła
  • – 1 ząbek czosnku
  • – 50 ml wody
  • – 20 gramów żurawiny
  • – 100 ml czerwonego wina
  • – 50 g rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj farsz do kaczki. Posiekaj w kostkę jabłko, pomarańcz, cebulę i dodaj posiekany ząbek czosnku oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Umyj starannie kaczkę. Do szklanki wsyp przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj ją z majerankiem i miodem. Wewnętrzną stronę kaczki posmaruj marynatą.
  3. Zeszklij na maśle cebulę, dodaj rodzynki. Następnie zalej winem i gotuj do momentu, aż wino całkowicie odparuje. Dolej 200 ml ciepłej wody oraz Esencję do sosu Knorr. Całość mieszaj, zagotuj i dodaj żurawinę z miodem. Sos powinien się gotować ok. 5 minut.
  4. Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do niego kaczkę. Po upływie 15 minut temperaturę należy zmniejszyć do 160°C i piec przez koło 90 minut. Następnie wyciągnij kaczkę z piekarnika, usuń z niej kości i wyporcjuj. Kaczkę należy podawać z sosem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Gocha  3 kwietnia 2015 09:53

    Musi być smaczna. Ja dzień przed pieczeniem kaczki, nacieram ją i zostawiam w przyprawach na noc – wtedy doskonale smak przypraw łączy się z mięsem

    Odpowiedz
  2. bbo  3 kwietnia 2015 10:25

    Kaczka TAK, ale rodzynki nigdy!

    Odpowiedz
  3. martucha180  3 kwietnia 2015 10:52

    Ten sos!

    Odpowiedz
  4. Anita  4 kwietnia 2015 18:45

    za kaczką nie przepadam..

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  7 kwietnia 2015 17:35

    Nigdy kaczki nie jadłam. Muszę w końcu spróbować, bo jak się czyta taki przepis i ogląda zdjęcie to ślinka cieknie.

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  7 kwietnia 2015 20:48

    Nie jestem zbyt wielką fanką kaczki, ale o połączenie wygląda bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  7. macierzanka  8 kwietnia 2015 18:40

    Bardzo lubię kaczkę pieczoną z jabłkami i żurawiną ,ale ten przepis też wypróbuję.

    Odpowiedz
  8. girlblack  16 kwietnia 2015 19:00

    Kaczka owszem smaczna ale w połączeniu z miodem rodzynkami i czosnkiem ?! no nie wiem ;/ ale może warto spróbować bo wygląda całkiem całkiem 😀

    Odpowiedz
  9. Aneta  9 lutego 2016 18:31

    Ja jednak jestem za tradycyjnymi pierogami 🙂

    Odpowiedz
  10. efffciaa  15 kwietnia 2016 10:10

    Uwielbiam kaczkę w każdej postaci , ale w tej opcji jej jeszcze nie jadłam , ani nie robiłam . Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis i oczywiście podzielę się z wami jak mi wyszło 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany