Redakcja, 1 sierpnia 2020
Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym
Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym
Składniki:
- – 1 kaczka
- – Przyprawa do kurczaka Knorr
- – 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
- – 50 g rodzynek
- – 2 łyżki miodu
- – 1 pomarańcza
- – 1 cebula
- – 1 jabłko
- – 1 łyżka majeranku
- – 1 łyżeczka mąki
- – 1 łyżka masła
- – 1 ząbek czosnku
- – 50 ml wody
- – 20 gramów żurawiny
- – 100 ml czerwonego wina
- – 50 g rodzynek
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj farsz do kaczki. Posiekaj w kostkę jabłko, pomarańcz, cebulę i dodaj posiekany ząbek czosnku oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Umyj starannie kaczkę. Do szklanki wsyp przyprawę do kurczaka Knorr i wymieszaj ją z majerankiem i miodem. Wewnętrzną stronę kaczki posmaruj marynatą.
- Zeszklij na maśle cebulę, dodaj rodzynki. Następnie zalej winem i gotuj do momentu, aż wino całkowicie odparuje. Dolej 200 ml ciepłej wody oraz Esencję do sosu Knorr. Całość mieszaj, zagotuj i dodaj żurawinę z miodem. Sos powinien się gotować ok. 5 minut.
- Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do niego kaczkę. Po upływie 15 minut temperaturę należy zmniejszyć do 160°C i piec przez koło 90 minut. Następnie wyciągnij kaczkę z piekarnika, usuń z niej kości i wyporcjuj. Kaczkę należy podawać z sosem.