Pieczona kaczka po katalońsku
Pieczona kaczka po katalońsku – proponuje Victor Pena, szef kuchni Knorr z Hiszpanii
Porcja dla 4 osób
Składniki na danie: Pieczona kaczka po katalońsku
- 1 cała kaczka
- 1 lampka słodkiego wermutu
- 1 lampka wina musującego
- słonina
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 100 g orzeszków piniowych
- 100 g śliwek
- 120 g suszonych moreli
- 1 laska cynamonu
- 300 g białej cebuli
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Śliwki i morele zanurz w wodzie, aby nasiąkły.
- Skarmelizuj cebulę pokrojoną w paseczki z cukrem i oliwą z oliwek, dodając na końcu wodę, aby uniknąć goryczy. Następnie dodaj orzeszki piniowe, wcześniej upieczone oddzielnie. Dodaj namoczone uprzednio śliwki i morele.
- Tak przygotowanym farszem wypełnij kaczkę i zawiąż ją, by nadzienie nie wyciekło.
- Polej kaczkę słoniną, posyp solą i pieprzem. Dodaj laskę cynamonu i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
- Kiedy kaczka będzie złocista, dodaj wermut i wino musujące. Jabłka i pomarańcze pokrój w ćwiartki i połóż na brytfannie.
- Danie piecz około godziny. W tym czasie kaczkę regularnie przewracaj i sprawdzaj. Po upieczeniu podziel kaczkę na ćwiartki i podawaj je z nadzieniem (świeże i suszone owoce ze skarmelizowaną cebulą).
www.przepisy.pl