Przepis na: Pieczona jagnięcina

Pieczona jagnięcina

Składniki na danie – Pieczona jagnięcina:

  • 1 udziec jagnięcy (ok. 1,25 kg)
  • 150 ml marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 100 ml miodu
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 4 młode cebulki / cebulki dymki, drobno posiekane
  • 30 ml kolendry, drobno posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 cebula, drobno posiekana

Sposób przygotowania:

Zacznij od marynaty – wszystkie składniki, z wyjątkiem udźca jagnięcego, wrzuć do blendera i miksuj, aż się wymieszają. Lekko natnij udziec i zalej marynatą. Umieść w dużej plastikowej torebce i zamknij. Wstaw do lodówki na 2 godziny albo na noc. Następnie wyjmij udziec
i przełóż na dużą blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, przez 11-12 godzin.  Zanim pokroisz na plasterki, pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut.

Zobacz także:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (185 głosów, średnia: 4,39 z 5)
zapisuję głos...