Przepis na: Pieczona jagnięcina

Pieczona jagnięcina

Składniki na danie – Pieczona jagnięcina:

  • 1 udziec jagnięcy (ok. 1,25 kg)
  • 150 ml marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 100 ml miodu
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 4 młode cebulki / cebulki dymki, drobno posiekane
  • 30 ml kolendry, drobno posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 cebula, drobno posiekana

Sposób przygotowania:

Zacznij od marynaty – wszystkie składniki, z wyjątkiem udźca jagnięcego, wrzuć do blendera i miksuj, aż się wymieszają. Lekko natnij udziec i zalej marynatą. Umieść w dużej plastikowej torebce i zamknij. Wstaw do lodówki na 2 godziny albo na noc. Następnie wyjmij udziec
i przełóż na dużą blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, przez 11-12 godzin.  Zanim pokroisz na plasterki, pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (139 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  28 marca 2015 17:39

    Na zdjęciu wygląda na mało wypieczoną, ale może jagnięcina taka powinna być. Nie wiem. Nie znam się.

    Odpowiedz
  2. bbo  28 marca 2015 18:21

    Może i dobra, ale ja nie tknę takiej krwisto-soczystej pieczeni.

    Odpowiedz
  3. martucha180  29 marca 2015 11:18

    Też wolę bardziej wypieczoną.

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  29 marca 2015 19:24

    Jagnięcina nie należy do moich ulubionych mięs, ale przepis bardzo ciekawy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany