Pieczona jagnięcina z czosnkiem

Pieczona jagnięcina z czosnkiemPieczona jagnięcina z czosnkiem

Przepis na danie: Pieczona jagnięcina z czosnkiem autorstwa Marka Bika, szefa kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”

 

Składniki:

1 udziec jagnięcy bez kości

10 ząbków czosnku

6 całych główek czosnku

kilka gałązek rozmarynu i tymianku

oliwa

300 ml czerwonego wina

sól, pieprz

garść posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. 10 ząbków czosnku pokroić wzdłuż w drobne igiełki. Udziec  ponakłuwać nożem i naszpikować czosnkowymi igiełkami. Posolić i popieprzyć. Zrumienić mięso na gorącej oliwie i smażyć 3 – 4 minuty z każdej strony. Zrumienione mięso przełożyć do brytfanki, obłożyć całymi główkami czosnku oraz gałązkami rozmarynu i tymianku. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175ºC.

Zalać jagnięcinę winem i odrobiną wody, doprawić jeszcze do smaku. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej ok. 2,5 – 3 godziny do miękkości, podlewając sosem spod pieczeni. Posypać  jagnięcinę natką pietruszki. Upieczony czosnek doskonale smakuje rozsmarowany na kromce chleba.

Włosi na Wielkanoc podają jagnięcinę z młodymi ziemniaczkami i smażonymi karczochami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,68 z 5)
loading... zapisuję głos...