Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Przepis na danie: Pieczona jagnięcina z czosnkiem autorstwa Marka Bika, szefa kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”
Składniki:
1 udziec jagnięcy bez kości
10 ząbków czosnku
6 całych główek czosnku
kilka gałązek rozmarynu i tymianku
oliwa
300 ml czerwonego wina
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. 10 ząbków czosnku pokroić wzdłuż w drobne igiełki. Udziec ponakłuwać nożem i naszpikować czosnkowymi igiełkami. Posolić i popieprzyć. Zrumienić mięso na gorącej oliwie i smażyć 3 – 4 minuty z każdej strony. Zrumienione mięso przełożyć do brytfanki, obłożyć całymi główkami czosnku oraz gałązkami rozmarynu i tymianku. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175ºC.
Zalać jagnięcinę winem i odrobiną wody, doprawić jeszcze do smaku. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej ok. 2,5 – 3 godziny do miękkości, podlewając sosem spod pieczeni. Posypać jagnięcinę natką pietruszki. Upieczony czosnek doskonale smakuje rozsmarowany na kromce chleba.
Włosi na Wielkanoc podają jagnięcinę z młodymi ziemniaczkami i smażonymi karczochami.