Przepis na: Pieczona jagnięcina
Składniki na danie – Pieczona jagnięcina:
- 1 udziec jagnięcy (ok. 1,25 kg)
- 150 ml marynaty Teriyaki Kikkoman
- 100 ml miodu
- 1 papryczka chili, drobno posiekana
- 4 młode cebulki / cebulki dymki, drobno posiekane
- 30 ml kolendry, drobno posiekanej
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 1 cebula, drobno posiekana
Sposób przygotowania:
Zacznij od marynaty – wszystkie składniki, z wyjątkiem udźca jagnięcego, wrzuć do blendera i miksuj, aż się wymieszają. Lekko natnij udziec i zalej marynatą. Umieść w dużej plastikowej torebce i zamknij. Wstaw do lodówki na 2 godziny albo na noc. Następnie wyjmij udziec
i przełóż na dużą blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, przez 11-12 godzin. Zanim pokroisz na plasterki, pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut.
Zobacz także: