Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

Pieczona gęś z kasztanami

Składniki na danie: Pieczona gęś z kasztanami

  • – gęś – 2 kg
  • – Przyprawa do kurczaka Knorr
  • – oczyszczona wątróbka drobiowa – 200 g
  • – kwaśne jabłka pokrojone w cząstki – 5 sztuk
  • – cebule – 2 sztuki
  • – jadalne kasztany – 200 g
  • – sznaps – wódka z gruszki – 3 łyżki
  • – mielony cynamon – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię, a następnie podsmaż na niej jabłka oraz drobno posiekane wątróbkę i cebulę.
  2. Do tej mieszanki dodaj obrane, pokrojone na kawałki kasztany, alkohol, cynamon i podsmaż wszystko jeszcze trochę. Możesz też dodać pieprzu do smaku.
  3. Następnie zamarynuj oczyszczoną z piór gęś z pomocą przyprawy Knorr. Do mięsa włóż farsz i odłóż je na jeden dzień do lodówki.
  4. Gdy po upływie wymaganego czasu wyjmiesz gęś z lodówki, nagrzej rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie piecz mięso przez 4 godziny. Jeśli chcesz podkreślić jego smak, możesz w trakcie pieczenia polewać je wytapiającym się tłuszczem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (292 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...