Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)
Składniki na danie: Pieczona gęś z kasztanami
- – gęś – 2 kg
- – Przyprawa do kurczaka Knorr
- – oczyszczona wątróbka drobiowa – 200 g
- – kwaśne jabłka pokrojone w cząstki – 5 sztuk
- – cebule – 2 sztuki
- – jadalne kasztany – 200 g
- – sznaps – wódka z gruszki – 3 łyżki
- – mielony cynamon – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię, a następnie podsmaż na niej jabłka oraz drobno posiekane wątróbkę i cebulę.
- Do tej mieszanki dodaj obrane, pokrojone na kawałki kasztany, alkohol, cynamon i podsmaż wszystko jeszcze trochę. Możesz też dodać pieprzu do smaku.
- Następnie zamarynuj oczyszczoną z piór gęś z pomocą przyprawy Knorr. Do mięsa włóż farsz i odłóż je na jeden dzień do lodówki.
- Gdy po upływie wymaganego czasu wyjmiesz gęś z lodówki, nagrzej rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie piecz mięso przez 4 godziny. Jeśli chcesz podkreślić jego smak, możesz w trakcie pieczenia polewać je wytapiającym się tłuszczem.
Komentarze
4 h pieczenia…
Chyba wolałabym tę wersję z jabłkami 🙂
Nigdy nie jadłam kasztanów ,więc z chęcią bym spróbowała.
Ciekawy przepis ale mam wrażenie że trudny.
Kasztanów nigdy nie jadłam więc może warto wypróbować
Nigdy nie jadłam kasztanów.
Jakoś się nie mogę przekonać do tych kasztanów… 😉
Smak kasztanów jest mi nieznany.
Nie popsułabym tego dania dodaniem wódki 😉
to dla mojego taty, za gęsią nie przepadam 😀
Wyglada wybornie
Mniam!!!