Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

Pieczona gęś z kasztanami

Składniki na danie: Pieczona gęś z kasztanami

  • – gęś – 2 kg
  • – Przyprawa do kurczaka Knorr
  • – oczyszczona wątróbka drobiowa – 200 g
  • – kwaśne jabłka pokrojone w cząstki – 5 sztuk
  • – cebule – 2 sztuki
  • – jadalne kasztany – 200 g
  • – sznaps – wódka z gruszki – 3 łyżki
  • – mielony cynamon – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię, a następnie podsmaż na niej jabłka oraz drobno posiekane wątróbkę i cebulę.
  2. Do tej mieszanki dodaj obrane, pokrojone na kawałki kasztany, alkohol, cynamon i podsmaż wszystko jeszcze trochę. Możesz też dodać pieprzu do smaku.
  3. Następnie zamarynuj oczyszczoną z piór gęś z pomocą przyprawy Knorr. Do mięsa włóż farsz i odłóż je na jeden dzień do lodówki.
  4. Gdy po upływie wymaganego czasu wyjmiesz gęś z lodówki, nagrzej rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie piecz mięso przez 4 godziny. Jeśli chcesz podkreślić jego smak, możesz w trakcie pieczenia polewać je wytapiającym się tłuszczem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (268 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  23 grudnia 2015 10:56

    4 h pieczenia…

    Odpowiedz
  2. Żanett  23 grudnia 2015 11:00

    Chyba wolałabym tę wersję z jabłkami 🙂

    Odpowiedz
  3. macierzanka  23 grudnia 2015 21:20

    Nigdy nie jadłam kasztanów ,więc z chęcią bym spróbowała.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  23 grudnia 2015 21:34

    Ciekawy przepis ale mam wrażenie że trudny.

    Odpowiedz
  5. Jaworka  24 grudnia 2015 17:54

    Kasztanów nigdy nie jadłam więc może warto wypróbować

    Odpowiedz
  6. sylwiawes  26 grudnia 2015 15:11

    Nigdy nie jadłam kasztanów.

    Odpowiedz
  7. Aneta  26 grudnia 2015 22:59

    Jakoś się nie mogę przekonać do tych kasztanów… 😉

    Odpowiedz
  8. Patriszia  27 grudnia 2015 22:00

    Smak kasztanów jest mi nieznany.

    Odpowiedz
  9. bbo  28 grudnia 2015 20:31

    Nie popsułabym tego dania dodaniem wódki 😉

    Odpowiedz
  10. Anita  7 stycznia 2016 20:00

    to dla mojego taty, za gęsią nie przepadam 😀

    Odpowiedz
  11. luna341  14 listopada 2016 15:18

    Wyglada wybornie

    Odpowiedz
  12. Tereniasz  30 marca 2018 19:58

    Mniam!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany