Dziennikarki KobietaMag, 8 listopada 2024
 Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

Składniki na danie: Pieczona gęś z kasztanami
- – gęś – 2 kg
 
- – Przyprawa do kurczaka Knorr
 
- – oczyszczona wątróbka drobiowa – 200 g
 
- – kwaśne jabłka pokrojone w cząstki – 5 sztuk
 
- – cebule – 2 sztuki
 
- – jadalne kasztany – 200 g
 
- – sznaps – wódka z gruszki – 3 łyżki
 
- – mielony cynamon – 2 łyżki
 
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię, a następnie podsmaż na niej jabłka oraz drobno posiekane wątróbkę i cebulę.
 
- Do tej mieszanki dodaj obrane, pokrojone na kawałki kasztany, alkohol, cynamon i podsmaż wszystko jeszcze trochę. Możesz też dodać pieprzu do smaku.
 
- Następnie zamarynuj oczyszczoną z piór gęś z pomocą przyprawy Knorr. Do mięsa włóż farsz i odłóż je na jeden dzień do lodówki.
 
- Gdy po upływie wymaganego czasu wyjmiesz gęś z lodówki, nagrzej rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie piecz mięso przez 4 godziny. Jeśli chcesz podkreślić jego smak, możesz w trakcie pieczenia polewać je wytapiającym się tłuszczem.