Pieczona gęś według tradycyjnej receptury

pieczona-ges

Pieczona gęś

Składniki:

  • – 3 kg gęsi
  • – 150 g boczku
  • – 2 cebule
  • – 1 jajko
  • – 5 sztuk czerstwych bułek
  • – 200 g płatków migdałów
  • – 200 g namoczonych, obranych migdałów
  • – 1 sztuka Esencji do duszonego kurczaka Knorr
  • – 50 g smalcu
  • – 3 łyżki masła
  • – 1 łyżka białego pieprzu
  • – 3 łyżeczki cukru
  • – 2 szczypty soli
  • – woda według potrzeb

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik na 200 °C. W 1/4 litra wody zagotuj esencję do duszonego kurczaka Knorr.
  2. Namocz bułki w wodzie, następnie odciśnij. Posiekaj boczek i cebulę w bardzo drobną kostkę. Na maśle podsmaż cukier (należy uważać, aby go nie przypalić) i polej go wywarem z esencji do duszonego kurczaka Knorr, podgotuj go ok.10 minut.
  3. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek, smaż do momentu aż wytopi się tłuszcz i podsmaż na nim cebulę.
  4. Wymieszaj z bułką osączone migdały, jajko, płatki migdałowe, boczek, cebulę oraz dodaj łyżkę soli.
  5. Natnij gęś i natrzyj ją w środku solą oraz pieprzem, dodaj do niej masę i zaszyj otwór.
  6. Brytfannę posmaruj roztopionym smalcem i włóż do niej gęś piersią do dołu. Piecz przez 3 godziny w temperaturze 200°C w piekarniku.
  7. Od czasu do czasu polej mięso wodą, aby rozcieńczyć sos. Po półtorej godzinie należy odwrócić gęś.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (234 głosów, średnia: 4,46 z 5)
loading... zapisuję głos...