Pieczona gęś według tradycyjnej receptury
Pieczona gęś
Składniki:
- – 3 kg gęsi
- – 150 g boczku
- – 2 cebule
- – 1 jajko
- – 5 sztuk czerstwych bułek
- – 200 g płatków migdałów
- – 200 g namoczonych, obranych migdałów
- – 1 sztuka Esencji do duszonego kurczaka Knorr
- – 50 g smalcu
- – 3 łyżki masła
- – 1 łyżka białego pieprzu
- – 3 łyżeczki cukru
- – 2 szczypty soli
- – woda według potrzeb
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik na 200 °C. W 1/4 litra wody zagotuj esencję do duszonego kurczaka Knorr.
- Namocz bułki w wodzie, następnie odciśnij. Posiekaj boczek i cebulę w bardzo drobną kostkę. Na maśle podsmaż cukier (należy uważać, aby go nie przypalić) i polej go wywarem z esencji do duszonego kurczaka Knorr, podgotuj go ok.10 minut.
- Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek, smaż do momentu aż wytopi się tłuszcz i podsmaż na nim cebulę.
- Wymieszaj z bułką osączone migdały, jajko, płatki migdałowe, boczek, cebulę oraz dodaj łyżkę soli.
- Natnij gęś i natrzyj ją w środku solą oraz pieprzem, dodaj do niej masę i zaszyj otwór.
- Brytfannę posmaruj roztopionym smalcem i włóż do niej gęś piersią do dołu. Piecz przez 3 godziny w temperaturze 200°C w piekarniku.
- Od czasu do czasu polej mięso wodą, aby rozcieńczyć sos. Po półtorej godzinie należy odwrócić gęś.