Pieczona karkówka z sosem rozmarynowym

pieczona_karkowka_w_sosie_rozmarynowym

Składniki na danie: Pieczona karkówka z sosem rozmarynowym

  • – schab karkowy – 1,5 kg
  • – Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 szt.
  • – Przyprawa do mięs Knorr – 3 łyżki
  • – rozmaryn świeży – 2 gałązki
  • – czosnek – 5 ząbków
  • – olej roślinny – 130 ml
  • – musztarda francuska – 3 łyżki
  • – cebula szalotka, mała – 1 szt.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.
  2. Przygotuj aromatyczną marynatę do mięsa – Przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
  3. Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok – posłuży do przygotowania sosu.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (179 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  4 kwietnia 2016 11:55

    Uwielbiam karkówkę , a że sezon grillowy już rozpoczęliśmy to doskonale wiem , że teraz o wiele częściej będzie ona gościła na naszym stole . Ten przepis również wypróbuję .

    Odpowiedz
  2. bbo  4 kwietnia 2016 12:58

    Karkówki często unikam, ale ten przepis wypróbuję.

    Odpowiedz
  3. martucha180  4 kwietnia 2016 13:09

    Nie dla mnie, ale dla mej rodzinki.

    Odpowiedz
  4. Żanett  4 kwietnia 2016 14:03

    Kiedy widzę mięsko robię się głodna. Nawet tuż po obiedzie 🙂

    Odpowiedz
  5. joanna252  4 kwietnia 2016 16:19

    Ja uwielbiam dobre mięsko 🙂

    Odpowiedz
  6. Aneta  4 kwietnia 2016 17:01

    Nie wiem, czy przepadam za rozmarynem 🙂

    Odpowiedz
  7. IwonaLFC  4 kwietnia 2016 17:25

    Niestety propozycja nie jest dla mnie odpowiednia. Przede wszystkim nie jem mięsa. Poza tym staram się rezygnować w kuchni ze wszelkiego rodzaju takich esencji czy gotowych przypraw. Zazwyczaj zawierają sporo soli, której unikam w diecie. Niemniej jednak uwielbiam rozmaryn, więc chętnie z niego korzystam przy okazji dań ze strączkami 🙂

    Odpowiedz
  8. macierzanka  4 kwietnia 2016 19:12

    Fajny przepis,warto wypróbować.

    Odpowiedz
  9. Wusia  4 kwietnia 2016 21:43

    Mięso tak, zioła tak, ale sztuczności w postaci esensji czy przyprawy to zdecydowanie -nie.Za dużo soli i sztuczności i różnych E.Sos spod pieczeni trochę dłużej podgrzewając zgęstniej i się zredukuje, ewentualnie można dodać ciut mąki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany