Pieczeń z antrykotu „au jus” z sosem chrzanowym

Pieczeń z antrykotu

Przepis na Pieczeń z antrykotu „au jus” z sosem chrzanowym jest autorstwa Reva Runa czyli Josepha Ward Simmonsa – jednej z najważniejszych postaci hip-hopu, założyciela legendarnego zespołu Run DMC.  Program „Niedzielne kolacje u Reva Runa pojawi się w Polsat Food Network od sierpnia.

  • Poziom trudności: średni
  • Czas całkowity: 4 h 5 minut
  • Przygotowanie: 20 minut
  • Pieczenie: 3 h 45 minut
  • Liczba porcji: 12

Składniki na Pieczeń z antrykotu „au jus” z sosem chrzanowym:

Pieczeń

  • 4- 4,5 kg kawałek antrykotu wołowego bez kości na pieczeń, nadmiar tłuszczu przycięty, w temperaturze pokojowej
  • 6 ząbków czosnku, posiekanego na cienkie plasterki
  • pieprz i sól
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 8 łyżek masła, pokrojone w kostkę

Sos chrzanowy:

  • 2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki tartego chrzanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 230⁰C.

Umieść pieczeń stroną z tłuszczem do góry, w brytfance. Ostrym nożem ponacinaj kilkucentymetrowe szczeliny na całej warstwie tłuszczu i w każde nacięcie powkładaj plasterki czosnku. Posyp obficie solą i pieprzem. Na dno brytfanny wlej bulion wołowy i włóż masło.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Potem obniż temperaturę do 180⁰C i piecz dalej, polewając co 30 minut sosem z dna brytfanki, aż do średniego zrumienienia – 3 – 3 ½ godziny. Wyjmij pieczeń z piekarnika i odstaw na 15 do 20 minut przed krojeniem. Zdejmij warstwę tłuszczu z sosu na dnie brytfanki i ułóż go wzdłuż pieczeni.

Sos chrzanowy: w misce wymieszaj śmietanę, przygotowany chrzan i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczenią.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (206 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...