Pieczeń z antrykotu „au jus” z sosem chrzanowym
Przepis na Pieczeń z antrykotu „au jus” z sosem chrzanowym jest autorstwa Reva Runa czyli Josepha Ward Simmonsa – jednej z najważniejszych postaci hip-hopu, założyciela legendarnego zespołu Run DMC. Program „Niedzielne kolacje u Reva Runa pojawi się w Polsat Food Network od sierpnia.
- Poziom trudności: średni
- Czas całkowity: 4 h 5 minut
- Przygotowanie: 20 minut
- Pieczenie: 3 h 45 minut
- Liczba porcji: 12
Składniki na Pieczeń z antrykotu „au jus” z sosem chrzanowym:
Pieczeń
- 4- 4,5 kg kawałek antrykotu wołowego bez kości na pieczeń, nadmiar tłuszczu przycięty, w temperaturze pokojowej
- 6 ząbków czosnku, posiekanego na cienkie plasterki
- pieprz i sól
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 8 łyżek masła, pokrojone w kostkę
Sos chrzanowy:
- 2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki tartego chrzanu
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230⁰C.
Umieść pieczeń stroną z tłuszczem do góry, w brytfance. Ostrym nożem ponacinaj kilkucentymetrowe szczeliny na całej warstwie tłuszczu i w każde nacięcie powkładaj plasterki czosnku. Posyp obficie solą i pieprzem. Na dno brytfanny wlej bulion wołowy i włóż masło.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Potem obniż temperaturę do 180⁰C i piecz dalej, polewając co 30 minut sosem z dna brytfanki, aż do średniego zrumienienia – 3 – 3 ½ godziny. Wyjmij pieczeń z piekarnika i odstaw na 15 do 20 minut przed krojeniem. Zdejmij warstwę tłuszczu z sosu na dnie brytfanki i ułóż go wzdłuż pieczeni.
Sos chrzanowy: w misce wymieszaj śmietanę, przygotowany chrzan i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczenią.