Pieczeń rzymska z serkiem pleśniowym
Receptura na Pieczeń rzymska z serkiem pleśniowym autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr
ilość porcji: 3-5
czas przygotowania: 1h
Składniki:
700 g mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowo-wieprzowe)
6 jaj
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
natka pietruszki (kilka gałązek)
1/2 szklanki mleka
300 mililitrów wody
15 dag sera gorgonzola
1 sucha bułka
Przygotowanie:
1. Cztery jaja ugotuj na twardo. Namocz bułkę w mleku.
2. W pozostałych dwóch jajkach oddziel białka od żółtek. Białka ubij.
3. Ostudzone jajka obierz ze skorupek.
4. Przygotuj mięso, wyrabiając je wraz z żółtkami, pianą, wyciśniętą i rozdrobnioną bułką, natką pietruszki i przyprawą Knorr do smaku. Bardzo ważne jest, aby masę dokładnie wymieszać.
5. W brytfance do pieczenia ułóż warstwę mięsa. Następnie ułóż jajka i kawałki sera pleśniowego, przykryj resztą mięsa.
Rada: Dodanie sera pleśniowego do pieczeni rzymskiej sprawia, że potrawa będzie bardziej wyrafinowana, o nieco orzechowym smaku.
6. Całość piecz niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.