Pestycydy w dżemie – wyniki nowego testu Fundacji Pro-Test
Każdy z 10 przebadanych dżemów zawierał pestycydy – najwięcej 13. W czterech produktach wykryto pozostałości środka do dezynfekcji, a w dwóch – pestycydy zabronione w Polce! Na szczęście są też dżemy, które pozytywnie wyróżniają się na tle pozostałych.
Spis treści:

fot. freepik
[Warszawa, 27.05.2025] Czy marka świadczy o jakości, a wieloletnia historia producenta i renoma dają gwarancję, że produkt jest bez zarzutu? Żeby to sprawdzić, niezależna organizacja konsumencka, Fundacja Pro-Test, zleciła zbadanie dżemów truskawkowych na zawartość szkodliwych substancji Zakładowi Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. W 10 produktach: ośmiu dżemach, frużelinie Allnutrition i produkcie typu dżem z Auchan Pewni Dobrego eksperci sprawdzili zawartość 451 pestycydów, w tym chloranów.
Trzeba tu zaznaczyć, że żaden z wykrytych w teście pestycydów nie przekraczał norm, jednak liczba różnych szkodliwych substancji, które znajdują się w większości dżemów, budzi niepokój.
Najgorsze dżemy w teście
Na ostatnich miejscach w rankingu znalazły się: produkt marki własnej Auchan – Pewni Dobrego oraz Łowicz dżem truskawkowy. Ten pierwszy zawierał pozostałości aż 13 różnych pestycydów. Drugi – siedmiu. Dodatkowo ich ocena została obniżona do niedostatecznej ze względu na zawartość pestycydów, które nie są dozwolone w uprawach w Polsce (karbendazymu i tebukonazolu). Tymczasem obaj producenci deklarują na etykietach stosowanie wyłącznie truskawek z Polski.
Niewiele wyżej został oceniony inny produkt – Łowicza – nowość – dżem truskawkowy 6 kcal. Badacze wykryli w nim pozostałości aż dziewięciu pestycydów.
Zaskoczeniem dla wielu konsumentów może być zawartość aż ośmiu pestycydów w testowanym dżemie Herbapol, ponieważ marka ta jest kojarzona ze zdrowymi produktami. Wśród wykrytych w nim szkodliwych substancji znajdował się m.in. chloran – związek, który w ogóle nie powinien znajdować się w żywności, a pochodzi najprawdopodobniej ze środków służących do dezynfekcji linii produkcyjnych. Może też pochodzić z owoców, które były myte chlorowaną wodą, a następnie trafiły do dżemu.
Chloran został wykryty także w trzech innych badanych produktach: frużelinie Frulove marki Allnutrition oraz dżemach marek własnych Biedronki – Rapsodia i Lidla – Maribel. Łącznie frużelina Allnutrition zawierała siedem różnych pestycydów, a Rapsodia z Biedronki i Maribel z Lidla – po sześć.
W trzecim w rankingu dżemie truskawkowym Dawtona znajdowały się pozostałości pięciu pestycydów.
Najlepsze dżemy w teście
Najwyższą, dobrą, ocenę w teście otrzymał dżem Stovit. Tuż za nim – również z oceną dobrą – uplasował się dżem BiFix. W obu badacze wykryli tylko po dwa pestycydy. To nawet mniej niż w świeżych truskawkach, które Fundacja Pro-Test zbadała w zeszłym roku: m.in. z Lidla, z Biedronki, z bazarku i od rolnika.
Skład i etykiety dżemów nie zawsze idealne
Oprócz badań na zawartość szkodliwych substancji, eksperci Fundacji Pro-Test ocenili w testowanych dżemach również skład, a także przyjrzeli się okiem konsumenta etykietom produktów.
„W świetle wyników testu nasuwają się pytania do producentów: Czy oni sami badają swoje dżemy? Czy są świadomi tego, co znajduje się w ich produktach? A jeśli są świadomi, to dlaczego oferują je konsumentom i każą sobie płacić za ten koktajl pestycydów? Liczymy na to, że po naszym teście producenci odpowiedzą na te pytania” – konkluduje Piotr Koluch, prezes Fundacji Pro-Test.
Szczegółowe wyniki testu dżemów są dostępne na stronie Fundacji Pro-Test: www.pro-test.pl