Pestka z awokado i jej magiczne właściwości. Nie wyrzucaj jej po zjedzeniu owocu!

To, że owoc awokado jest bardzo zdrowy wiesz nie od dziś. Choć ma sporo kalorii, są to dobre kalorie, czego dowodem jest fakt, że wspomaga on odchudzanie. Poza tym, że przyspiesza metabolizm, obniża też poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Doskonale smakuje nam w pastach i sałatkach. Czy jednak zastanawiałaś się kiedyś jakie właściwości ma pestka z awokado? Okazuje się, że wyrzucając ją do śmietnika popełniałaś wielki błąd. Ma ona bowiem wiele właściwości zbawiennych dla zdrowia. Koniecznie je poznaj!

Pestka z awokado i jej magiczne właściwości. Nie wyrzucaj jej po zjedzeniu owocu!

Okazuje się, że pestka z awokado posiada przede wszystkim właściwości zdrowotne, podobne jak sam miąższ, choć nie tylko. Działa głównie antyoksydacyjnie oraz jako nieocenione źródło błonnika. Trudno za to wspomnieć o walorach smakowych. Nie raz pewnie skosztowałyście owocu z bliskiego sąsiedztwa pestki. Gorycz, gorycz i jeszcze raz gorycz! Pestka jest jeszcze bardziej gorzka, dlatego możemy spożywać ją tylko w mikroskopijnych ilościach. Co pocieszające, wystarczy nam na dłużej!

 

Pestka z awokado – dlaczego warto ją jeść?

  • Zawiera antyoksydanty

Pestka awokado aż w 70 procentach składa się z antyoksydantów, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników. Tym samym spowalniają procesy starzenia całego organizmu: od skóry, aż po mózg. Dla pań oznacza to m.in. mniej zmarszczek. Ale to tylko jedna z nielicznych zalet. Antyoksydanty dbają też o nasz układ odpornościowy, skutecznie chroniąc nas przed chorobami. 

  • Źródło błonnika

Panie z pewnością najbardziej zainteresuje fakt, iż pestka, podobnie jak sam miąższ wspomaga odchudzanie. To możliwe dzięki niezliczonym pokładom błonnika. Jak zatem pestka odchudza? Włókna błonnika, które ją otaczają nie są trawione przez nasz układ pokarmowy, poprawiając tym samym pracę jelit. Tę właściwość można również wykorzystać w leczeniu biegunek i oraz innych licznych problemów trawiennych.

  • Dostarcza kolagenu

W pestce znajduje się również kolagen, a ten jak dobrze wiadomo odpowiedzialny jest za jędrność naszej skóry. Panie interesuje z pewnością przede wszystkim twarz i szyja, po których najbardziej widać kolejne etapy starzenia. Dzięki pestce z avocado będziemy mogły dłużej cieszyć się napiętą skórą, również w tych miejscach!

Jak jeść pestkę z awokado?

Najpierw musimy odparować z pestki wodę. W tym celu połóż ją na blaszce i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na dwie godziny. Pod wpływem gorąca otaczająca ją błonka pęknie i po ostudzeniu łatwo ją zdejmiesz. Wnętrze pestki następnie zetrzyj na tarce i posypuj niewielką ilością potrawy (tak aby smak całości nie był zbyt gorzki). Jak często używać posypki? Tutaj nie ma żadnych ograniczeń!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (173 głosów, średnia: 4,29 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. sylwiawes  20 września 2018 09:18

    Bardzo ciekawy artykuł .Chyba od dziś zacznę zajadać avokado i jego pestkę 😄Ciekawe po jakim czasie spożywania widać efekty 🤔

    Odpowiedz
  2. ewalub  20 września 2018 09:33

    W piekarniku przez dwie godziny? Już widzę jak to podniesie rachunki za prąd. Może można ją jakoś inaczej wysuszyć? A może zaraz ktoś zacznie sprzedawać gotową pokruszoną pestkę? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna  22 września 2021 00:23

      Powinno się po rozkrojeniu avokado wyjąc pestkę i obrać z brazowej skorki.Następnie pokroić na kawałki i zblendować pulsacyjne na grube kawałki.Suszyć w dehydratorze do 24h albo w piekarniku na najniższej temp. do 48% lub na słońcu albo koło kaloryfera.Po tym zbledowac na proszek i gotowe dodajesz do jedzenia lub robisz scruby do ciała i twarzy😊

      Odpowiedz
  3. MelaNika  20 września 2018 09:53

    Trochę zachodu z przygotowaniem pestki. Potrzymam aż będę coś przygotowywała w piekarniku i wykorzystam ten czas do skruszenia pestki z awokado 🙂

    Odpowiedz
    • grace123  20 września 2018 12:19

      Dobry pomysł, żeby wykorzystać piekarnik „podwójnie”, bo ze względów ekonomicznych nie widzę sensu, żeby piec przez dwie godziny w dużym piekarniku jedną pestkę 😉

      Odpowiedz
      • MelaNika  21 września 2018 17:05

        Właśnie o to chodzi 😉 Pozdrawiam 🙂

        Odpowiedz
  4. as_sa  20 września 2018 22:18

    Mam nadzieję, że jest to potwierdzone i że bez obaw można jeść taką pestkę, ponieważ fajne jest to, że owoc można wykorzystać praktycznie całkowicie 🙂

    Odpowiedz
  5. j.dudek71  21 września 2018 16:24

    Jeszcze podobno całą pestką można masować ciało lub stopy,jeszcze można w niej rzeżbić.Warto skorzystać i nie wyrzucać.

    Odpowiedz
  6. macierzanka  21 września 2018 19:40

    Bardzo często jem awokado ,ale pestkę wyrzucałam,teraz na pewno ją wykorzystam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany