Pestka z awokado i jej magiczne właściwości. Nie wyrzucaj jej po zjedzeniu owocu!
To, że owoc awokado jest bardzo zdrowy wiesz nie od dziś. Choć ma sporo kalorii, są to dobre kalorie, czego dowodem jest fakt, że wspomaga on odchudzanie. Poza tym, że przyspiesza metabolizm, obniża też poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Doskonale smakuje nam w pastach i sałatkach. Czy jednak zastanawiałaś się kiedyś jakie właściwości ma pestka z awokado? Okazuje się, że wyrzucając ją do śmietnika popełniałaś wielki błąd. Ma ona bowiem wiele właściwości zbawiennych dla zdrowia. Koniecznie je poznaj!
Pestka z awokado i jej magiczne właściwości. Nie wyrzucaj jej po zjedzeniu owocu!
Okazuje się, że pestka z awokado posiada przede wszystkim właściwości zdrowotne, podobne jak sam miąższ, choć nie tylko. Działa głównie antyoksydacyjnie oraz jako nieocenione źródło błonnika. Trudno za to wspomnieć o walorach smakowych. Nie raz pewnie skosztowałyście owocu z bliskiego sąsiedztwa pestki. Gorycz, gorycz i jeszcze raz gorycz! Pestka jest jeszcze bardziej gorzka, dlatego możemy spożywać ją tylko w mikroskopijnych ilościach. Co pocieszające, wystarczy nam na dłużej!
Pestka z awokado – dlaczego warto ją jeść?
- Zawiera antyoksydanty
Pestka awokado aż w 70 procentach składa się z antyoksydantów, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników. Tym samym spowalniają procesy starzenia całego organizmu: od skóry, aż po mózg. Dla pań oznacza to m.in. mniej zmarszczek. Ale to tylko jedna z nielicznych zalet. Antyoksydanty dbają też o nasz układ odpornościowy, skutecznie chroniąc nas przed chorobami.
- Źródło błonnika
Panie z pewnością najbardziej zainteresuje fakt, iż pestka, podobnie jak sam miąższ wspomaga odchudzanie. To możliwe dzięki niezliczonym pokładom błonnika. Jak zatem pestka odchudza? Włókna błonnika, które ją otaczają nie są trawione przez nasz układ pokarmowy, poprawiając tym samym pracę jelit. Tę właściwość można również wykorzystać w leczeniu biegunek i oraz innych licznych problemów trawiennych.
- Dostarcza kolagenu
W pestce znajduje się również kolagen, a ten jak dobrze wiadomo odpowiedzialny jest za jędrność naszej skóry. Panie interesuje z pewnością przede wszystkim twarz i szyja, po których najbardziej widać kolejne etapy starzenia. Dzięki pestce z avocado będziemy mogły dłużej cieszyć się napiętą skórą, również w tych miejscach!
Jak jeść pestkę z awokado?
Najpierw musimy odparować z pestki wodę. W tym celu połóż ją na blaszce i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na dwie godziny. Pod wpływem gorąca otaczająca ją błonka pęknie i po ostudzeniu łatwo ją zdejmiesz. Wnętrze pestki następnie zetrzyj na tarce i posypuj niewielką ilością potrawy (tak aby smak całości nie był zbyt gorzki). Jak często używać posypki? Tutaj nie ma żadnych ograniczeń!