Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi
Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi to przepis Rezy Mahammada programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy” nadawanego na kanale Polsat Food Network.
Składniki na danie: Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi
- 1 gotowa do pieczenia perliczka
- 100g rodzynek sułtańskich
- 150ml zimnej herbaty
- 30g masła
- 1 duża cebula porządnie posiekana
- 3 ząbki czosnku
- po 100g jasnych i ciemnych winogron, przepołowionych, bez pestek
- 40 prażonych orzechów laskowych, pokrojonych
- 150ml porto
- 50 ml soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej
- 1 laska cynamonu
- kilka listków laurowych
- sól i pieprz
- garść posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Weź mały rondelek, wlej do niego herbatę i wsyp rodzynki. Doprowadź do wrzenia.
- Zdejmij z ognia i daj rodzynkom napęcznieć.
- W międzyczasie rozgrzej masło w naczyniu żaroodpornym na tyle dużym, by zmieścić perliczkę.
- Zarumień perliczkę z każdej strony i wyjmij.
- W tym samym naczyniu podsmaż cebulkę, aż zmięknie.
- Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty.
- Włóż perliczkę z powrotem do naczynia.
- Dodaj rodzynki i herbatę, winogrona i większość orzechów.
- Dodaj resztę składników, oprócz pietruszki.
- Doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj naczynie i wsadź do piekarnika na około 45 minut. Zdejmij pokrywkę na ostatnie 15 minut.
- Pamiętaj by co jakiś czas „podlewać” ptaka sosem. Perliczki mają to do siebie, że szybko wysychają. Trzeba się starać, by ptaszysko było porządnie nawilżone.
- Na końcu dodaj pietruszkę, resztę orzechów i serwuj.
Wskazówka: Serwuj w całości na półmisku obsypanym pietruszką, pozostałymi orzechami i z sałatką z pęczaku.
Najlepszy sposobem na sprawdzenie, czy ptak jest już gotowy, jest wbicie szpikulca w najgrubszą część uda. Jeżeli wypływający sok jest czysty (nie ma krwistego koloru), to znaczy, że można już zabierać się do jedzenia.