Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi

Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi

Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi  to przepis Rezy Mahammada programu  „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy” nadawanego na kanale Polsat Food Network.

Składniki na danie: Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi

  • 1 gotowa do pieczenia perliczka
  • 100g rodzynek sułtańskich
  • 150ml zimnej herbaty
  • 30g masła
  • 1 duża cebula porządnie posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • po 100g jasnych i ciemnych winogron, przepołowionych, bez pestek
  • 40 prażonych orzechów laskowych, pokrojonych
  • 150ml porto
  • 50 ml soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej
  • 1 laska cynamonu
  • kilka listków laurowych
  • sól i pieprz
  • garść posiekanej pietruszki

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Weź mały rondelek, wlej do niego herbatę i wsyp rodzynki. Doprowadź do wrzenia.
  3. Zdejmij z ognia i daj rodzynkom napęcznieć.
  4. W międzyczasie rozgrzej masło w naczyniu żaroodpornym na tyle dużym, by zmieścić perliczkę.
  5. Zarumień perliczkę z każdej strony i wyjmij.
  6. W tym samym naczyniu podsmaż cebulkę, aż zmięknie.
  7. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty.
  8. Włóż perliczkę z powrotem do naczynia.
  9. Dodaj rodzynki i herbatę, winogrona i większość orzechów.
  10. Dodaj resztę składników, oprócz pietruszki.
  11. Doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj naczynie i wsadź do piekarnika na około 45 minut. Zdejmij pokrywkę na ostatnie 15 minut.
  12. Pamiętaj by co jakiś czas „podlewać” ptaka sosem. Perliczki mają to do siebie, że szybko wysychają. Trzeba się starać, by ptaszysko było porządnie nawilżone.
  13. Na końcu dodaj pietruszkę, resztę orzechów i serwuj.

 

Wskazówka: Serwuj w całości na półmisku obsypanym pietruszką, pozostałymi orzechami i z sałatką z pęczaku.

Najlepszy sposobem na sprawdzenie, czy ptak jest już gotowy, jest wbicie szpikulca w najgrubszą część uda. Jeżeli wypływający sok jest czysty (nie ma krwistego koloru), to znaczy, że można już zabierać się do jedzenia.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (294 głosów, średnia: 4,65 z 5)
loading... zapisuję głos...