Penne z ricottą, pieczonymi orzechami piniowymi i rozmarynem

malma_penne_z_ricotta_zdjecie

Składniki na danie – Penne z ricottą, pieczonymi orzechami piniowymi i rozmarynem:

  • 400 g makaronu Malma penne
  • 200 g ricotty
  • 1 łyżka orzechów piniowych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 60-80 g tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od pieczenia ricotty w piekarniku (tak naprawdę gotujemy ją po raz trzeci) na blasze z papierem do pieczenia w temperaturze 180° C przez 20 minut, aż ricotta będzie zarumieniona.

W międzyczasie gotujemy penne w osolonej wodzie i na patelni prażymy orzeszki piniowe. Odkładamy je na bok. Do tej samej patelni wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i dodajemy ricottę, którą po zapieczeniu kruszymy drewnianą łyżką, następnie dodajemy rozmaryn.

Odcedzamy makaron al dente i wrzucamy do patelni z orzechami piniowymi i ricottą, mieszamy wszystko z dodatkiem kilku łyżek wody, w której gotowany był makaron. Lepiej to zrobić po wyłączeniu ognia, albo na bardzo małym ogniu. Kiedy makaron jest na talerzu, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, odrobinę pieprzu i obfitą garść tartego parmezanu.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...