Penne z ricottą, pieczonymi orzechami piniowymi i rozmarynem
Składniki na danie – Penne z ricottą, pieczonymi orzechami piniowymi i rozmarynem:
- 400 g makaronu Malma penne
- 200 g ricotty
- 1 łyżka orzechów piniowych
- 2 gałązki rozmarynu
- 60-80 g tartego parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od pieczenia ricotty w piekarniku (tak naprawdę gotujemy ją po raz trzeci) na blasze z papierem do pieczenia w temperaturze 180° C przez 20 minut, aż ricotta będzie zarumieniona.
W międzyczasie gotujemy penne w osolonej wodzie i na patelni prażymy orzeszki piniowe. Odkładamy je na bok. Do tej samej patelni wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i dodajemy ricottę, którą po zapieczeniu kruszymy drewnianą łyżką, następnie dodajemy rozmaryn.
Odcedzamy makaron al dente i wrzucamy do patelni z orzechami piniowymi i ricottą, mieszamy wszystko z dodatkiem kilku łyżek wody, w której gotowany był makaron. Lepiej to zrobić po wyłączeniu ognia, albo na bardzo małym ogniu. Kiedy makaron jest na talerzu, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, odrobinę pieprzu i obfitą garść tartego parmezanu.