Przepis na: Penne z migdałowym pesto
Składniki na danie – Penne z migdałowym pesto:
– 200 g makaronu Malma Penne
– 15 g orzeszków pinii
– 15 g migdałów
– 30 g liści świeżej bazylii
– 2 łyżki stołowe utartego parmezanu
– 50 ml oliwy z oliwek
– pieprz ziołowy, sól do smaku
Dodatkowo do dekoracji: parmezan, pietruszka, pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie:
Bazylię i wstępnie rozdrobniony czosnek miksujemy przez chwilę w blenderze na niskich obrotach (pesto nie powinno mieć gładkiej konsystencji), a następnie dodajemy podprażone wcześniej na patelni orzeszki i migdały. Dokładamy ser i oliwę, mieszamy delikatnie łyżką. Doprawiamy do smaku. Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto. Danie podajemy posypane parmezanem, przystrajamy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi.