Przepis na: Penne z kurczakiem i pesto

Penne-z-kurzakiem-i-pesto

Przepis pochodzi z  Polsat Food Network z serii ,,Afrykańska Kuchnia Rezy”
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcja dla: 3 osób

 

Składniki do pesto

  • 200g świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 100g orzeszków piniowych, prażonych
  • 100g sera parmezan, startego
  • 1 zielona papryczka chili bez nasion
  • 160ml oleju z oliwek

 

Składniki do pozostałej części dania

  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 4 piersi kurczaka pokrojone w paski
  • 1 łyżka stołowa suszonej mieszanki ziół włoskich
  • Sól i pieprz do smaku
  • 250g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 500g penne, al dente
  • Sok oraz skórka z jednej cytryny

dodatkowo do podania

  • Starty parmezan
  • Liście bazylii

 

Sposób przyrządzenia pesto

  1. Umieść składniki na pesto w mikserze, oprócz oleju z oliwek. Miksuj aż otrzymasz gładką konsystencję. Dodawaj powoli oliwę aż powstanie gęste pesto.
  2. Przenieś do sterylizowanego słoika i zalej oliwą. Przechowuj w lodówce.

 

Penne z kurczakiem

  1. Podgrzej 1 łyżkę stołową oliwy z pesto na dużej patelni i podsmaż czosnek.
  2. Dodaj paski kurczaka i przypraw solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami, smaż przez około 5 minut.
  3. Dodaj pomidorki cherry i smaż przez kolejne 2 minuty.
  4. Wymieszaj z ugotowanym penne i pesto. Dodaj sok oraz skórkę cytryny.
  5. Posyp startym parmezanem oraz bazylią, podawaj gorące.

 

 

Przepis pochodzi z programu na antenie Polsat Food Network związanej  z kuchnią afrykańską  serii:,,Afrykańska Kuchnia Rezy”.  W serii tej szef Reza Mahammad zabiera widzów w niezapomnianą podróż po Afryce Południowej, Namibii, Zambii, Botswanie i Mozambiku. Odkrywając lokalne delicje i urozmaicając tradycyjne afrykańskie receptury własnymi akcentami, Reza spotyka również miejscowych kucharzy, napawa się pięknem Afryki i uczy jej fascynującej historii.

Program można oglądać od poniedziałku do piątku na antenie Polsat Food Network o 12:00 i 15:30 począwszy od 17 listopada.

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (156 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  27 listopada 2014 17:13

    Szkoda, że nie mam tego programu.

    Odpowiedz
  2. martucha180  27 listopada 2014 18:19

    Zjadłoby się, oj zjadło.

    Odpowiedz
  3. bbo  27 listopada 2014 20:00

    Makaron pochłaniam w każdej postaci!

    Odpowiedz
  4. kosovitz  28 marca 2016 21:02

    Nie wygląda to zbyt apetycznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany